Suche drożdże powstają poprzez zmieszanie z płynem w celu powstania zaczynu Możesz też oczywiście użyć drożdży tzw. instant, sproszkowane - są pakowane po kilka dkg i dostępne w każdym markecie.
A ja Ci powiem najprościej.Z reguły na kg mąki dajemy 8-10 dkg drożdzy takich z kostki po 10 dkg. Odważ sobie mąkę i proporcjonalnie dodaj drożdzy.Jajak robię z pół kg mąki to daję 4-5 dkg drożdzy na oko. Trzeba sobie ułatwiać życie a nie utrudniać
haaa to chyba przesadzilem bo tam pisalo 4 szklanki maki a ja chyba dalem moze 20 g to max ! To troche bez sensu to jest bo skoro 1 szklanka maki to 10 g drozdzy a torebka ma 7 g i jest napisane jedna paczke suchych drozdzy na 4 szklanki maki ?
W Polsce są drożdże suche tzw. instant w torebeczkach po 7g - taka ilość odpowiada 25g drożdży świeżych.
Ja, robiąc ciasto na pizzę, daję po prostu 10g świeżych drożdży na każdą szklankę mąki.
Ja uzywam suchych drozdzy aktywnych, sa 2 razy mocniejsze od swiezych wiec uzywa sie ich polowe, lub dwa razy tyle swiezych (zalezy co jest w przepisie)
Suche drożdże powstają poprzez zmieszanie z płynem w celu powstania zaczynu Możesz też oczywiście użyć drożdży tzw. instant, sproszkowane - są pakowane po kilka dkg i dostępne w każdym markecie.
witam serdecznie, mam przepis na calzone a w nim jest 1,5 lyzeczki suchych drozdzy. Zupelnie nie wiem co to za sa suche drozdze. Czy mozna je zastapic swiezymi i jesli tak to ile uzyc swiezych drozdzy? Bardzo prosze o porade i z gory dziekuje za pomoc. ania
suche drozdze
Obserwuj wątekOdp: Odp: suche drozdze
micromatter
Kur... w biedronce nie ma sproszkowanych drożdży!
Odp: suche drozdze
misia53
Odp: Odp: suche drozdze
Pyza
Odp: suche drozdze
bryn1u
Odp: Odp: suche drozdze
Pyza
Ja, robiąc ciasto na pizzę, daję po prostu 10g świeżych drożdży na każdą szklankę mąki.
Odp: suche drozdze
bryn1u
Odp: suche drozdze
cremebrule
Odp: suche drozdze
mediana
Odp: suche drozdze
suche drozdze
Ania L.