Kiedyś korzystałam z tego przepisu, ale tak jak mówię nie był idealny.
Przepis zaczerpnęłam ze stron internetowych. Zdaje się, że połączyłam dwa.
70 dag cukru pudru (4 i pół szklanki)
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy
70 ml wody
Do 70 ml ciepłej wody dodać żelatynę. Wymieszać i podgotować (uwaga: nie zagotować jej!) do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia dodać glukozę, rozmieszać by nie było grudek. Na stół wysypać 3 szklanki cukru i wlać żelatynę. Zagniatać i dosypywać cukier, aż uzyskamy konsystencję podobną do plasteliny. Lepiej dodac mniej niż więcej cukru, gdyz później w trakcie wałkowania i tak podsypujemy masę cukrem. Kiedy w masie jest go za dużo staje się coraz mniej plastyczna i kruszy się. Uwaga nie podsypywać mąką!
Piękne są, zwalają z nóg Byłbym w imieniu redakcji i całej społeczności szalenie wdzięczny, gdyby tak zdolne nowe osoby podzieliły się przepisami chociażby na masę cukrową itp. Kiedyś robiłem ale wyszła taka sobie
Moge spróbowac nagrać kilka tutoriali i przepisów jak robić torty Niestety mase cukrową kupuję, bo ta robiona nie jest tak dobrej jakości, nie jest aż tak plastyczna i gładka.
Właśnie wrzuciłam przepis na masę cukrową czeka na uaktywnienie
jak macie jakieś pytania to dajcie znać
ja wrzucam parę moich prac
Kochana - ale wrzucając przepis na masę cukrową dodałaś zdjęcia tortów co się nie zgadza ze sobą . Zdjęcia piękne ale jeśli ma to być przepis jak robić masę cukrową to pokaż proszę proces jej robienia i zdjęcia masy ( białej barwionej , formowanej - czy co tam sie z nią robi) , bo zdjęcie gotowego tortu przy przepisie na masę nic laikowi nie da. Napisałam Ci na PW o co chodzi. Torty przepiękne
Piękne są, zwalają z nóg Byłbym w imieniu redakcji i całej społeczności szalenie wdzięczny, gdyby tak zdolne nowe osoby podzieliły się przepisami chociażby na masę cukrową itp. Kiedyś robiłem ale wyszła taka sobie
Tort urodzinowy
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Tort urodzinowy
Kocham_cukerky
ponizej przykłady :-)
oczywiście każdy element wykonany recznie - bez form, czy odlewów
Odp: Odp: Odp: Tort urodzinowy
ZanetaK
Przepis zaczerpnęłam ze stron internetowych. Zdaje się, że połączyłam dwa.
70 dag cukru pudru (4 i pół szklanki)
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy
70 ml wody
Do 70 ml ciepłej wody dodać żelatynę. Wymieszać i podgotować (uwaga: nie zagotować jej!) do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia dodać glukozę, rozmieszać by nie było grudek. Na stół wysypać 3 szklanki cukru i wlać żelatynę. Zagniatać i dosypywać cukier, aż uzyskamy konsystencję podobną do plasteliny. Lepiej dodac mniej niż więcej cukru, gdyz później w trakcie wałkowania i tak podsypujemy masę cukrem. Kiedy w masie jest go za dużo staje się coraz mniej plastyczna i kruszy się. Uwaga nie podsypywać mąką!
Myślę,ze można by go poprawić dodając CMC.
Odp: Odp: Tort urodzinowy
ZanetaK
Moge spróbowac nagrać kilka tutoriali i przepisów jak robić torty Niestety mase cukrową kupuję, bo ta robiona nie jest tak dobrej jakości, nie jest aż tak plastyczna i gładka.
Odp: Tort urodzinowy
Aagataa
a teraz nadrabiam zaległości -chcę być z Wami na bieżąco i wiedzieć o czym już była tu mowa
Odp: Odp: Tort urodzinowy
bietka
jaki śkiczny konik
Odp: Tort urodzinowy
Kocham_cukerky
Odp: Odp: Tort urodzinowy
superbaba4
Pozdrawiam serdecznie
Ps. też chętnie poznałabym tajniki przygotowania takiego cuda.
Odp: Odp: Tort urodzinowy
Babciagramolka
Kochana - ale wrzucając przepis na masę cukrową dodałaś zdjęcia tortów co się nie zgadza ze sobą . Zdjęcia piękne ale jeśli ma to być przepis jak robić masę cukrową to pokaż proszę proces jej robienia i zdjęcia masy ( białej barwionej , formowanej - czy co tam sie z nią robi) , bo zdjęcie gotowego tortu przy przepisie na masę nic laikowi nie da. Napisałam Ci na PW o co chodzi. Torty przepiękne
Odp: Tort urodzinowy
Aagataa
jak macie jakieś pytania to dajcie znać
ja wrzucam parę moich prac
Odp: Tort urodzinowy
kołczu