Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Kathlyn
  • Kathlyn

• Przepisy: 17
  • Artykuły: 0
Ach, to jedne przeprosiny się znalazły... Zdawkowe jakieś Gdyby na mnie trafiły tu jakieś oskarżenia to rozpętałabym drugą bitwę pod Grunwaldem Takie sprawy, jeśli nie są do końca uzasadnione, podparte "twardymi" dowodami to powinny być NAJPIERW PRYWATNIE zgłaszane moderatorom Buniu, ja wiem że moderatorom jest ciężko samym wyłapywać te plagiaty, ale nie zrażajcie do siebie ludzi którzy w dobrej wierze chcą tu poumieszczać swoje przepisy.

Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

zewa
  • zewa

• Przepisy: 2423
  • Artykuły: 131
bernika napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

bernika napisał(a):

moze jestem upierdliwa ale takie tłumaczenie mnie nie przekonuje. to czemu wymazalas jakims programem napis wielkie zarcie na kilku zdjeciach zamiast dac oryginaly ktore posiadasz, wiem bo widzialam na blogu?

Nie mam oryginałów, gdybym miała to z chęcią bym je wstawiła, a nie wymazywała logo wż, było by przecież łatwiej, dużo czasu mi to zajęło.
Nie będę Ciebie przekonywać, bo nawet nie wiem do czego? ) I tak w sumie to nie wiem o co Tobie chodzi Wątek dotyczy łamania regulaminu, więc w którym punkcie go złamałam?

podejrzenia plagiatu - to jeden z punktow regulaminu.. sorki jesli urazilam ale kazde majstrowanie przy zdjeciach budzi podejrzenia i po to jest ten watek. ważne zeby wyjasnic i zeby nie bylo sprawy. a ja jesli sie myle potrafie przeprosic i przyznac sie do błedu.

A ja poszperałam i jak widać przeprosiny były.

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Kathlyn napisał(a):

Buniu, to już mój ostatni wpis na tym wątku. Po prostu jestem przeciwko publicznemu piętnowaniu jeśli nie MA SIĘ 100%-ej PEWNOŚCI, i przeciwko publicznemu przyznawaniu się do nicków z innych portali. Czy kiedykolwiek jakiś użytkownik niesłusznie oskarżony o plagiat lub inne machlojki został przez oskarżającego publicznie przeproszony?

O ile mi wiadomo to tak- nie mam siły w tej chwili przegladać od początku forum ale obiecuję , że sprawdzę wszystkie posty i zobaczę czy kto kolwiek z osób które na forum wyjaśniły , że są autorami przepisu o którym była mowa , że jest plagiatem został zignorowany i nie doczekał się przepraszam . W końcu gdyby osoba która zgłosiła plagiat po uzyskaniu informacji , że tak nie jest dalej to drążyła to obróciło by się to przeciw niej .
Druga sprawa to to że być może chodzi Ci o to ktoś zgłasza że wyłapał plagiat a potem okazuje się , że autor przepisu zamieszczał na innej stronie pod innym nickiem a w profilu tego nie podał . W tym przypadku nie wydaje mi się by osoba podajaca plagiat musiała przepraszać . Jeśli jeżdżę samochodem jako Jan Kowalski , a drugi raz jako Krzyś Nowak to potem trudno się dziwić , że ktoś zgłasza że coś jest nie i kto jest w końcu włascicielem auta .

Nikt nie wypisuje na forum linków do plagiatów złośliwie po to by komuś dopiec a po to by wyłapać nieuczciwych .

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Kathlyn
  • Kathlyn

Buniu, to już mój ostatni wpis na tym wątku. Po prostu jestem przeciwko publicznemu piętnowaniu jeśli nie MA SIĘ 100%-ej PEWNOŚCI, i przeciwko publicznemu przyznawaniu się do nicków z innych portali. Czy kiedykolwiek jakiś użytkownik niesłusznie oskarżony o plagiat lub inne machlojki został przez oskarżającego publicznie przeproszony?

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Kathlyn napisał(a):

Buniu i Zewo, częściowo macie rację. Ja też jestem absolutnie przeciwko kopiowaniu żeby dla wszystkich było to jasne. Ale nie podoba mi się podawanie publicznie swoich innych nicków z innych stronek i publiczne piętnowanie kopiarzy których, śledząc to forum, przynajmniej kilkakrotnie niesłusznie oskarżono. Na miejscu tych osób zraziłabym się do tego portalu na stałe.
A poza tym, jest tu od groma przepisów ewidentnie zerżniętych z książek kucharskich, broszurek czy nawet kalendarzyków Czasami dodawanych hurtowo. I jest to aprobowane w pełnym majestacie prawa Niech żyją wirtuale!

W takim razie czemu nie podasz ( nawet na prywatne do Moderatora ) przepisów o których wiesz , że są plagiatami ? - przecież to tolerowanie nieuczciwiości ) .

Niestety Moderator też człowiek i nie wszystko wyłapie - staram sie sprawdzać dokładnie ale czasem po prostu patrzę i nie widzę .Czasem przepisy są kopiowane ze stron gdzie lecą ciurkiem i mimo tego że wyszukiwarka coś wskazuje nie mogę nieuczciwemu wstawiającemu udowodnić ,że to plagiat .A ktoś trafia potem na to przypadkiem .Ludzie w większości są uczciwi i chętnie pozbywają się że swego grona oszustów .

Nie wiem czemu ma służyć ta debata . Piszesz , że nie popierasz plagiatorów - więc czemu masz pretensje do tych którzy ich wyłapują ? Winny jest ten kto pokazał plagiat a nie ten kto go wstawił ?

Jedno jest pewne - ,, kłamstwo ma zawsze krótkie nogi ,, - i nie teraz to kiedyś każdy plagiat wpadnie . I taka osoba która zniża się do kopiowania cudzej pracy ma do wyboryu dwie opcje - albo pojawia sie na stronie na krótko - łapie jakąś nagrodę i znika ; albo pozostaje dłużej ryzykując że wyrobi sobie znajomosci , ktoś ją polubi , ona kogoś polubi - i raptem bum - wpadnie i będzie głupio bo wszyscy znajomi ze strony dowiedzą się , ze jest ( lub była ) kopiarzem . Po co ? Po co zajmować się czymś co nas nie interesuje , na czy się nie znamy ?

Nie znam się na ogrodnictwie więc nie bywam na stronach dla działkowców , nie startuję w konkursach na najładniejsze zdjecie altanki robiąc zdjęcie u sąsiada na działce - umiem i lubię gotować więc jestem na stronie kulinarnej .

Jeszcze wracam do tego co piszesz o publicznym podawaniu swoich nicków - nie rozumiem obiekcji- przecież nikt nie prosi by podawać nicki ze stron nie związanych z gotowaniem , lub podawać nick jeżeli nie wstawiasz swoich przepisów pod różnymi nickami tu i na innej stronie . Jeśli ktoś nie chce to nie musi podawać jakiegoś nicku z tym , że wtedy będzie sprawdzany przez Moderatora na tamtej stronie i przepis nie będzie mógł się ( jeśli gdzieś był wcześniej zamieszczony ) ukazać bez udowodnienia przez użytkownika , ze jest tą samą osobą ..
Jeśli ktoś z jakichś powodów nie życzy sobie by wiadomo było że na innej stronie jest kimś o innym nicku to jego sprawa ale nie można tego robic w połowie tzn przepisy przepisywać a do reszty się nie przyznawać . Albo - albo .Jeśli nie wstydzę sie swojego przepisu to nie wstydzę się również tego co piszę .

zmieniono 2 razy (ostatnio 13 wrz 2011 21:42 przez Babciagramolka)

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Kathlyn
  • Kathlyn

Buniu i Zewo, częściowo macie rację. Ja też jestem absolutnie przeciwko kopiowaniu żeby dla wszystkich było to jasne. Ale nie podoba mi się podawanie publicznie swoich innych nicków z innych stronek i publiczne piętnowanie kopiarzy których, śledząc to forum, przynajmniej kilkakrotnie niesłusznie oskarżono. Na miejscu tych osób zraziłabym się do tego portalu na stałe.
A poza tym, jest tu od groma przepisów ewidentnie zerżniętych z książek kucharskich, broszurek czy nawet kalendarzyków Czasami dodawanych hurtowo. I jest to aprobowane w pełnym majestacie prawa Niech żyją wirtuale!

Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Kathlyn napisał(a):

Buniu, niektórzy wybierając sobie naprawdę nick który jest dla nich bardzo osobisty... Jakieś numerki przy nim czy kombinacje niszczą to. Wolą coś innego, inną nazwę. Czy muszą się naprawdę z tego spowiadać na profilu? Na innej stronie są komentarze dotyczące przepisów, wypowiedzi na forum, itd. To wszystko musi być tutaj upublicznione? Domyślam się że w związku z nowym regulaminem (dla mnie po prostu do końca nieprzemyślanym i sama trzymam się z daleka od tego wyścigu szczurów) macie tu spore problemy. Nowe zasady w każdym razie zaostrzyły publiczne piętnowanie zaledwie podejrzanych o niecne uczynki użytkowników. Wiem, że to ułatwia pracę Moderatorom, ale etycznie mnie to po prostu razi.

Ale jeśli wstawiam przepisy pod różnymi nickami to skąd wszyscy inni mają wiedzieć , że ja jestem ich autorem a nie ,,pożyczam ,, sobie cudze przepisy .
Nikt nie wymaga od nikogo ,, spowiadania się ,, jak to okreslasz - z tym , że jeżeli nie używam stałego nicku lub nie podaje do wiadomości innych z których korzystam to narażam sie na zarzut plagiatu . Takie zasady obowiązują wszędzie - nie wolno kopiować cudzej pracy bo jest to nie zgodne z prawem Autorskim .

Jeśli nie wstawiasz przepisów ( a piszesz że nie uczestniczysz w tym wyścigu szczurów ) to sprawa Ciebie nie dotyczy - możesz pisać pod 10 różnymi nickami - nic nikomu do tego i nie musisz nikomu ich ujawniać . Jeśli zaś chce się zdobywać za swoją pracę ( powtarzam SWOJĄ ) nagrody to trzeba to robić uczciwie i liczyć się z weryfikacją .

Nie wiem czemu określasz branie udziału w zdobywaniu wirtuali ,, wyścigiem szczurów ,,? Tu nikt z nikim nie walczy o prymat bo nagrodę bierze nie ten kto pierwszy w jakimś tam czasie wstawi ileś tam przepisów - tylko ten kto zgromadzi uczciwie odpowiednią ilość punktów .Cały problem polega na tym by było to zrobione uczciwie .

Zwróć uwagę - osoba której przepisy się wymieni na forum podając linki do innej strony na której są one też zamieszczone a która jest ich autorem nie obraża się o to . Odpisuje - sorry- macie rację - powinnam uprzedzić , że na stronie x jestem pod nickiem xyz - już wpisuję do profilu . Ktoś kto jest autorem przepisów nie wstydzi się swoich nicków - nie wstydzi się tego , że jest na innych stronach , nie wstydzi się tego , że ma bloog - bo po to to robi by się dzielić z innymi tymi przepisami .
Kto nie chce nie wstawia przepisów i nie bierze nagród - kto chce wstawiać musi się godzić z zasadami .

Natomiast plagiatorzy wymienieni na forum jakoś nie biadolą , że się ich publicznie wymienia - bo po prostu wiedzą o tym , że kradną cudzą pracę i lepiej żeby się nie odzywali bo są winni .

Dorosły człowiek nie tłumaczy się przecież , że ma przepis z gazety którą sobie kupił w kiosku i nie wiedział , że nie może tego przepisać ( bo przecież za gazetę zapłacił to jest jego ) i o co chodzi - to już pomidorówki ugotować nie wolno wg przepisu z książki kucharskiej ? - To nie żart - notorycznie mam takie tłumaczenia jak wyłapię plagiat - czego się Pani czepia to co ja mam gotować zeby można było wstawić ?

A co do tego czy nieuczciwość należy publicznie piętnować - ogólnie nie przepadam za pyskówkami na forum ( a czasem ujawnienie czyjegoś oszustwa wywołuje niepotrzebną awanturę ) ale absolutnie nie zgadzam się na nieuczciwość i osobiście wywalała bym ze strony każdego po pierwszym plagiacie bo wg mnie nie ma czegoś takiego jak nieświadoma kradzież - bo plagiat jest kradzieżą i tak trzeba to nazywać .

zmieniono 4 razy (ostatnio 13 wrz 2011 19:53 przez Babciagramolka)

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

zewa
  • zewa

• Przepisy: 2423
  • Artykuły: 131
Kathlyn piszesz, że nie lubisz kopiarstwa. Ale jednak z lekka odnoszę inne wrażenie. Oczywiście masz rację, że moderatorzy proszą o zgłaszanie plagiatów na priva. Ale jakiś czas temu miałam taki przypadek, że znalazłam użytkownika, który praktycznie wszystkie przepisy miał skopiowane, a wyszukiwarka ich nie pokazywała. Jakimś trafem ja je wyłapałam. Część zgłosiłam na priva, ale jak zagłębiłam się w te przepisy i okazało się, że jeden po drugim to plagiat nie miałam skrupułów aby podać to do publicznej wiadomości. Nie chcę być chamska, ale taki użytkownik moim zdaniem nie zasługuje na szacunek, tym bardziej, że po usunięciu plagiatów dalej dodawał nie swoje. A to co piszesz o osobistości nicków i ich niszczeniu po dodaniu literki czy cyferki to wybacz, ale Ciebie nie rozumiem. Ja sama mam nick od imienia i nazwiska, na innym portalu dodałam literkę i cóż się takiego stało ? A nic i wszyscy wiedzą, że ja to ja. Podobnie jest z innymi użytkownikami.

Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Kathlyn
  • Kathlyn

Buniu, niektórzy wybierając sobie naprawdę nick który jest dla nich bardzo osobisty... Jakieś numerki przy nim czy kombinacje niszczą to. Wolą coś innego, inną nazwę. Czy muszą się naprawdę z tego spowiadać na profilu? Na innej stronie są komentarze dotyczące przepisów, wypowiedzi na forum, itd. To wszystko musi być tutaj upublicznione? Domyślam się że w związku z nowym regulaminem (dla mnie po prostu do końca nieprzemyślanym i sama trzymam się z daleka od tego wyścigu szczurów) macie tu spore problemy. Nowe zasady w każdym razie zaostrzyły publiczne piętnowanie zaledwie podejrzanych o niecne uczynki użytkowników. Wiem, że to ułatwia pracę Moderatorom, ale etycznie mnie to po prostu razi.

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Kathlyn napisał(a):

Czasami Zewo te nicki już są zajęte i ktoś się loguje na stronce pod innym Dlaczego mimo próśb Moderatorów nie podajecie namiarów na zdublowane przepisy na priva, tylko publicznie tu piętnujecie użytkowników? Ja sama jestem całym sercem przeciwko kopiowaniu, kradzieży przepisów lub zdjęć, ale tu się niekiedy odbywa jakaś, przepraszam, chamska nagonka na pokaz i krzywdząca pewnie wielu ludzi.

Bo niestety tak to już jest , że aby np odebrać punkty delikwentowi , który nagminnie łamie regulamin Admin musi mieć podstawę . To , że ja wyłapię plagiat przed wstawieniem i zablokuję go nie znaczy jeszcze , że można takiemu komuś zablokować konto .

Muszę przyznać , że też nie jestem za tym by przed uzyskaniem 100 % pewności co do tego czy coś jest plagiatem czy nie przedyskutowywać to na forum - ale to co się ostatnio wyrabia to już jest horror .

Goraca prośba do wszystkich - podawajcie w profilu nicki z innych stron by nie być niesłusznie pomawianym.Stosujcie zasady ustalone dla przepisów , które wstawiacie na inne strony a obowiązujące tu .A łatwiej będzie wyłapać nieuczciwych użytkowników .

A nieuczciwym przypominam , że jeśli wstawiają plagiaty i za nie uzyskują wirtuale , za które zamawiają nagrody to jest to WYŁUDZENIE ( ta sama kategoria co podanie fałszywych danych o dochodach przy braniu kredytu w banku ) .Proponuję zastanowić sie czy warto dla bonu za 200 zł ryzykować potencjalną odpowiedzialność karną ?

Nie potrafię zrozumieć ani takiego postępowania ani tłumaczeń typu - ale to przepis z zeszytu mojej Mamy . Do licha przecież nie wstawia się na stronę kulinarną tego co gdzieś ktoś zapisał ( nawet osoba nam bliska ) a to co sami gotujemy , sprawdziliśmy tą potrawę i wiemy , że przepis jest dobry .
Sama uwielbiam konkursy - maniacko biorę w nich udział - ale u licha gotuję przy tym .Bo walczenie o nagrodę tylko wtedy ma sens kiedy jednocześnie czegoś się uczę , coś poznaję . Po co komuś kto nie gotuje wygrana w postaci przypraw , sokowirówki , blendera ? Żeby sie nachapać ?

Ludzie sami narażają się na lekceważenie ze strony innych użytkowników bo to przecież z daleka widać kto gotuje a kto tylko wstawia przepisy .
A przecież zabawa w kuchni to taka fajna sprawa .

Kathlyn - a co do zajętych nicków = to nie do końca jest tak jak piszesz . Gdybym chciała zacząć bywać gdzieś gdzie już była by Babciagramolka ( między innymi ten nick wybieram zamiast Bunia bo Bunia częso już jest ) to dodała bym do nicku BabciagramolkaB , BabciagramolkaGraż , itp tak by nick był taki sam a tylko odróżniał mnie od tego kogoś . Przecież nick to nasza osobowość - istniejemy dzięki niemu w wirtualnym świecie ( a jak istnieć jak się ma 10 imion ? )

zmieniono 3 razy (ostatnio 13 wrz 2011 17:28 przez Babciagramolka)

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu