Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

agabi22
  • agabi22

  • Posty: 334
  • Przepisy: 523
  • Artykuły: 9
dziękuję

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

evita0007
  • evita0007

  • Posty: 1332
  • Przepisy: 423
  • Artykuły: 0
Podwójnie dodany przepis na zupę.

https://gotujmy.pl/zupa-ziemniaczano-serowa,przepisy,89580.html

i

https://gotujmy.pl/zupa-ziemniaczano-serowa,przepisy,89581.html

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

darmiona
  • darmiona

  • Posty: 455
  • Przepisy: 304
  • Artykuły: 14
żeby była jasność, nie piszę tu o sobie

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

darmiona
  • darmiona

  • Posty: 455
  • Przepisy: 304
  • Artykuły: 14
eh, Buniu wiem, o kim piszesz...a na ten temat Bahus ma tu rację jeżeli chodzi o punktację i tu chyba niestety moderator nie ma wpływu. Kiedy wstawiany jest przepis na danie z królika z pięknymi zdjęciami i świetnym opisem, to przepis na tosta, frytki czy ziemniaki z wody dostaje tyle samo a to w mojej opinii jest niesprawiedliwe. Tu drogie składniki i duża praca w przygotowaniu a tu lanie wody. I wtedy mamy arcymistrzów kuchni właśnie...Ja rozumiem, że dla laika mizeria z dodatkiem ostrej papryki może być inspiracją. Ale punktacja chyba jednak powinna być nieco inna? Poza tym, widzę wiele przepisów zerżniętych ale umiejętnie zmienionych i to dowód na to, że zdjęcia powinny stanowić gwóźdź programu:-)
Pozdrawiam:-)

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Bahus napisał(a):

Niestety nadal jestem na "nie".
Jasne, że nie jest to strona dla jak piszesz "specjalistów", ani profesjonalistów ale ściśle amatorska. Ale czy słowo "amatorska" musi przekreślać definicję dobrego smaku i wysokiego poziomu?. Myślę, że należy równać do najlepszych a nie do tych co są poniżej pewnej przeciętnej. Nie chodzi mi o roztrząsanie szczegółów ale o ogólny zarys amatorskiej przeciętności.
Nie mam niestety żadnych narzędzi poza słowem aby kształtować tę stronkę. Ty masz pewną "władzę" i mogłabyś kreować "dobrą jakość". Widzę jednak, że bronisz zaciekle swojego stanowiska i skłonna jesteś popierać "miernotę", a walczyć zaciekle tylko z plagiatami. Niech się zatem dzieje dalej tak jak się dzieje. Nic mi do tego


A to informuję Kolegę , że jesteś niedoinformowany - ilość blokowanych przepisów ( ,, miernoty " ) jest zastraszająca .A informowanie i tłumaczenie wstawiającym dlaczego ich ,,przepis" nie mieści się w kategorii możliwych do zaakceptowania jest tak absorbujące , że chyba po nocach śnić mi się będzie . A tak poważnie - naprawdę blokujemy dziesiątki przepisów mało merytorycznych na każdym dyżurze . Na stronie widać końcową fazę tego sita .Nie upieram się tylko na plagiaty - staram się wyłapać wszystkie bzdurki. Nie zawsze się to udaje bo nie sposób przeczytać z logicznym zrozumieniem wszystkiego co jest wstawione .Do tego np. ja mam problem z oceną przepisów na ciasta bo nie piekę i proporcje i czas są dla mnie abstrakcję - tu muszę liczyć na użytkowników . To co pojawia się na stronie podlega przecież ocenie innych użytkowników nie tylko Moderatora . Bo Moderator też człowiek i może się mylić . Jak wiesz ja należę do tych liberalnych ( po za jawnymi oszustwami czego nie znoszę ) .Nie przeszkadza mi przepis na puree ziemniaczane ( sama kilka różnych wersji wstawiłam ) bo wiem , że nawet tego niektórzy nie potrafią zrobić ale do furii doprowadza mnie delikwent który kopiuje coś np z hiszpańskiej strony , wrzuca w translator i przepisuje bzdury dostawiając nie swoje zdjecie .W dodatku nie ma pojecia , że to się da tak łatwo wyłapać .

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Niestety nadal jestem na "nie".
Jasne, że nie jest to strona dla jak piszesz "specjalistów", ani profesjonalistów ale ściśle amatorska. Ale czy słowo "amatorska" musi przekreślać definicję dobrego smaku i wysokiego poziomu?. Myślę, że należy równać do najlepszych a nie do tych co są poniżej pewnej przeciętnej. Nie chodzi mi o roztrząsanie szczegółów ale o ogólny zarys amatorskiej przeciętności.
Nie mam niestety żadnych narzędzi poza słowem aby kształtować tę stronkę. Ty masz pewną "władzę" i mogłabyś kreować "dobrą jakość". Widzę jednak, że bronisz zaciekle swojego stanowiska i skłonna jesteś popierać "miernotę", a walczyć zaciekle tylko z plagiatami. Niech się zatem dzieje dalej tak jak się dzieje. Nic mi do tego


zmieniono 1 raz (ostatnio 12 lut 2012 17:49 przez Bahus)
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
A gdzie jest powiedziane , ze to jest strona dla specjalistów Dla zawodowców są inne strony - to jest strona dla amatorów . Dla tych co dopiero zaczynają i szczytem osiągnięć jest zrobienie pomidorówki na kostkach bulionowych ( podpowiedzią dla nich jest , że można wcześniej ugotować w tej wodzie z kostkami utarte warzywa ) - jak i dla tych którzy gotują rosół z kury z domowym makaronem i podpowiedzią jest zaprawienie rosołu odrobiną karmelu .
Poradą to będzie jak rozprowadzić mąkę żeby zagęścić zupę ( zimnym czy ciepłym płynem ) .A pomysł na tost z serem i szczypiorkiem jest przepisem - prostym bo prostym ale przepisem .Nie można wartościować tego co wstawiamy na stronę pod kątem tego co nam się wydaje warte uwagi a co nie bo to jest subiektywne .
Ważne by nie było to wyraźnie ukierunkowane li tylko na zdobycie punktów .
Nie przygladaj sie przepisowi z punktu swojej wiedzy kulinarnej - postaw się w sytuacji młodego człowieka któremu gotowała Mama czy Babcia a raptem zaczyna własne gospodarowanie ( zakłada rodzinę , idzie na studia ) i wszystko jest dla takiego kogoś odkryciem - i to , że ziemniaki się soli i że masło się przypala na patelni jak na nim smażymy .Na stronę kulinarną wchodzi i ktoś taki jak mój nastoletni wnuk i ktoś taki jak Ty . Jeden szuka przepisu na dziczyznę drugi na zapiekankę z bułki z pieczarkami .Pozwól każdemu wybierać co jest dla niego ważne . Najprostsze danie ( przekaskę ) może się komuś przydać - to znaczy przepis na danie czy przekąskę .

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Buniu niestety, mimo wielkiej sympatii jaką Cię darzę, w powyższej kwestii nie mogę się niestety z Tobą zgodzić.
Piszesz: (cytuję)
"Przepis na tosty ze szczypiorkiem ciekawy - zapiekanie dwa razy spowoduje , że szczypior nie będzie zupełnie klapniety a z sera zrobi się rumiana skorupka ."

Może to i prawda ale jednak nadal nie jest to przepis. Myślę, że bardziej by się sprawdził jako porada.
Jak zaparzyć herbatę czy nie przypalić mleka też można pięknie opisać i na pewno wiele osób z tego opisu skorzysta. Ale czy to będzie przepis? Myśle że, to będzie tylko porada.
Znam się trochę na gotowaniu i sądzę, że takie "przepisy" nie powinny się znaleźć na równi z innymi, naprawdę doskonałymi. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka i przyznawać punkty "po równo".tylko dlatego, że ktoś czegoś nie potrafi i tego typu "przepis" może mu się przydać. To strona kulinarna i pewien poziom powinien być zachowany. Dla bardzo początkujących są inne odpowiednie dla ich umiejętni\ości stronki.
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
darmiona napisał(a):

Buniu a czy ziemniaki z wody czy tosty to nie masówka?Akurat tych tu tostów bym się tak nie czepiała ale są takie przepisy, które można by było sobie darować:-)


Co do obu przepisów nie -to nie masówka . Przepis na tosty ze szczypiorkiem ciekawy - zapiekanie dwa razy spowoduje , że szczypior nie będzie zupełnie klapniety a z sera zrobi się rumiana skorupka .
Ziemniaki z wody - bardzo interesujace . Mimo nazwy to ziemniaki gotowane z dodatkiem curry - a to zupełnie zmienia smak ziemniaków .Sama robię podobnie z curry lub kurkumą wiec wiem , że warto tej wersji spróbować . Na pewno sprawdzę jak na smak wpływa wyławianie łyżka cedzakową zamiast odcedzania . Czasem takie błachostki mają decydujące znaczenie .
Nie lekceważcie proszę prostych przepisów - czasem warto sie nad nimi pochylić . Przypominam niedawną dyskusję nad tostami z puree ziemniaczanym . Też początkowo były negatywnie ocenione i muszę się przyznać , że sama miałam wątpliwości - zrobiłam , spróbowałam i miło się rozczarowałam .
Dla mnie każdy przepis który wstawi ktoś kto sam przygotował potrawę , zrobił zdjęcie i pokazał nam jak to wyglada ( nie zależnie od jakosci zdjęcia ) wart jest uwagi .
Nigdy nie zapomnę jakim szokiem był dla mnie przepis Heni na krupnik ze szczawiem . Gdyby to wstawił ktos inny i nie było by zdjęcia to bym pewnie uznała za bajanie . A tak zupa weszła na stałe do mojego jadłospisu ( trochę zmieniłam na swój sposób ale inspiracją był tamten przepis ) .

Wierzę , ze jeśli ktoś wstawia przepis ze zdjęciem to jest to jadalne bo przecież nie marnował by produktów tylko po to żeby zarobić kilka punktów . A jak jadalne to warto przeczytać - może nie znam.


zmieniono 1 raz (ostatnio 11 lut 2012 22:02 przez Babciagramolka)

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

darmiona
  • darmiona

  • Posty: 455
  • Przepisy: 304
  • Artykuły: 14
Buniu a czy ziemniaki z wody czy tosty to nie masówka?Akurat tych tu tostów bym się tak nie czepiała ale są takie przepisy, które można by było sobie darować:-)

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu