eh, Buniu wiem, o kim piszesz...a na ten temat Bahus ma tu rację jeżeli chodzi o punktację i tu chyba niestety moderator nie ma wpływu. Kiedy wstawiany jest przepis na danie z królika z pięknymi zdjęciami i świetnym opisem, to przepis na tosta, frytki czy ziemniaki z wody dostaje tyle samo a to w mojej opinii jest niesprawiedliwe. Tu drogie składniki i duża praca w przygotowaniu a tu lanie wody. I wtedy mamy arcymistrzów kuchni właśnie...Ja rozumiem, że dla laika mizeria z dodatkiem ostrej papryki może być inspiracją. Ale punktacja chyba jednak powinna być nieco inna? Poza tym, widzę wiele przepisów zerżniętych ale umiejętnie zmienionych i to dowód na to, że zdjęcia powinny stanowić gwóźdź programu:-)
Pozdrawiam:-)
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Niestety nadal jestem na "nie".
Jasne, że nie jest to strona dla jak piszesz "specjalistów", ani profesjonalistów ale ściśle amatorska. Ale czy słowo "amatorska" musi przekreślać definicję dobrego smaku i wysokiego poziomu?. Myślę, że należy równać do najlepszych a nie do tych co są poniżej pewnej przeciętnej. Nie chodzi mi o roztrząsanie szczegółów ale o ogólny zarys amatorskiej przeciętności.
Nie mam niestety żadnych narzędzi poza słowem aby kształtować tę stronkę. Ty masz pewną "władzę" i mogłabyś kreować "dobrą jakość". Widzę jednak, że bronisz zaciekle swojego stanowiska i skłonna jesteś popierać "miernotę", a walczyć zaciekle tylko z plagiatami. Niech się zatem dzieje dalej tak jak się dzieje. Nic mi do tego
A to informuję Kolegę , że jesteś niedoinformowany - ilość blokowanych przepisów ( ,, miernoty " ) jest zastraszająca .A informowanie i tłumaczenie wstawiającym dlaczego ich ,,przepis" nie mieści się w kategorii możliwych do zaakceptowania jest tak absorbujące , że chyba po nocach śnić mi się będzie . A tak poważnie - naprawdę blokujemy dziesiątki przepisów mało merytorycznych na każdym dyżurze . Na stronie widać końcową fazę tego sita .Nie upieram się tylko na plagiaty - staram się wyłapać wszystkie bzdurki. Nie zawsze się to udaje bo nie sposób przeczytać z logicznym zrozumieniem wszystkiego co jest wstawione .Do tego np. ja mam problem z oceną przepisów na ciasta bo nie piekę i proporcje i czas są dla mnie abstrakcję - tu muszę liczyć na użytkowników . To co pojawia się na stronie podlega przecież ocenie innych użytkowników nie tylko Moderatora . Bo Moderator też człowiek i może się mylić . Jak wiesz ja należę do tych liberalnych ( po za jawnymi oszustwami czego nie znoszę ) .Nie przeszkadza mi przepis na puree ziemniaczane ( sama kilka różnych wersji wstawiłam ) bo wiem , że nawet tego niektórzy nie potrafią zrobić ale do furii doprowadza mnie delikwent który kopiuje coś np z hiszpańskiej strony , wrzuca w translator i przepisuje bzdury dostawiając nie swoje zdjecie .W dodatku nie ma pojecia , że to się da tak łatwo wyłapać .
Niestety nadal jestem na "nie".
Jasne, że nie jest to strona dla jak piszesz "specjalistów", ani profesjonalistów ale ściśle amatorska. Ale czy słowo "amatorska" musi przekreślać definicję dobrego smaku i wysokiego poziomu?. Myślę, że należy równać do najlepszych a nie do tych co są poniżej pewnej przeciętnej. Nie chodzi mi o roztrząsanie szczegółów ale o ogólny zarys amatorskiej przeciętności.
Nie mam niestety żadnych narzędzi poza słowem aby kształtować tę stronkę. Ty masz pewną "władzę" i mogłabyś kreować "dobrą jakość". Widzę jednak, że bronisz zaciekle swojego stanowiska i skłonna jesteś popierać "miernotę", a walczyć zaciekle tylko z plagiatami. Niech się zatem dzieje dalej tak jak się dzieje. Nic mi do tego
zmieniono 1 raz (ostatnio 12 lut 2012 17:49 przez Bahus)
A gdzie jest powiedziane , ze to jest strona dla specjalistów Dla zawodowców są inne strony - to jest strona dla amatorów . Dla tych co dopiero zaczynają i szczytem osiągnięć jest zrobienie pomidorówki na kostkach bulionowych ( podpowiedzią dla nich jest , że można wcześniej ugotować w tej wodzie z kostkami utarte warzywa ) - jak i dla tych którzy gotują rosół z kury z domowym makaronem i podpowiedzią jest zaprawienie rosołu odrobiną karmelu .
Poradą to będzie jak rozprowadzić mąkę żeby zagęścić zupę ( zimnym czy ciepłym płynem ) .A pomysł na tost z serem i szczypiorkiem jest przepisem - prostym bo prostym ale przepisem .Nie można wartościować tego co wstawiamy na stronę pod kątem tego co nam się wydaje warte uwagi a co nie bo to jest subiektywne .
Ważne by nie było to wyraźnie ukierunkowane li tylko na zdobycie punktów .
Nie przygladaj sie przepisowi z punktu swojej wiedzy kulinarnej - postaw się w sytuacji młodego człowieka któremu gotowała Mama czy Babcia a raptem zaczyna własne gospodarowanie ( zakłada rodzinę , idzie na studia ) i wszystko jest dla takiego kogoś odkryciem - i to , że ziemniaki się soli i że masło się przypala na patelni jak na nim smażymy .Na stronę kulinarną wchodzi i ktoś taki jak mój nastoletni wnuk i ktoś taki jak Ty . Jeden szuka przepisu na dziczyznę drugi na zapiekankę z bułki z pieczarkami .Pozwól każdemu wybierać co jest dla niego ważne . Najprostsze danie ( przekaskę ) może się komuś przydać - to znaczy przepis na danie czy przekąskę .
Buniu niestety, mimo wielkiej sympatii jaką Cię darzę, w powyższej kwestii nie mogę się niestety z Tobą zgodzić.
Piszesz: (cytuję)
"Przepis na tosty ze szczypiorkiem ciekawy - zapiekanie dwa razy spowoduje , że szczypior nie będzie zupełnie klapniety a z sera zrobi się rumiana skorupka ."
Może to i prawda ale jednak nadal nie jest to przepis. Myślę, że bardziej by się sprawdził jako porada.
Jak zaparzyć herbatę czy nie przypalić mleka też można pięknie opisać i na pewno wiele osób z tego opisu skorzysta. Ale czy to będzie przepis? Myśle że, to będzie tylko porada.
Znam się trochę na gotowaniu i sądzę, że takie "przepisy" nie powinny się znaleźć na równi z innymi, naprawdę doskonałymi. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka i przyznawać punkty "po równo".tylko dlatego, że ktoś czegoś nie potrafi i tego typu "przepis" może mu się przydać. To strona kulinarna i pewien poziom powinien być zachowany. Dla bardzo początkujących są inne odpowiednie dla ich umiejętni\ości stronki.
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Buniu a czy ziemniaki z wody czy tosty to nie masówka?Akurat tych tu tostów bym się tak nie czepiała ale są takie przepisy, które można by było sobie darować:-)
Co do obu przepisów nie -to nie masówka . Przepis na tosty ze szczypiorkiem ciekawy - zapiekanie dwa razy spowoduje , że szczypior nie będzie zupełnie klapniety a z sera zrobi się rumiana skorupka .
Ziemniaki z wody - bardzo interesujace . Mimo nazwy to ziemniaki gotowane z dodatkiem curry - a to zupełnie zmienia smak ziemniaków .Sama robię podobnie z curry lub kurkumą wiec wiem , że warto tej wersji spróbować . Na pewno sprawdzę jak na smak wpływa wyławianie łyżka cedzakową zamiast odcedzania . Czasem takie błachostki mają decydujące znaczenie .
Nie lekceważcie proszę prostych przepisów - czasem warto sie nad nimi pochylić . Przypominam niedawną dyskusję nad tostami z puree ziemniaczanym . Też początkowo były negatywnie ocenione i muszę się przyznać , że sama miałam wątpliwości - zrobiłam , spróbowałam i miło się rozczarowałam .
Dla mnie każdy przepis który wstawi ktoś kto sam przygotował potrawę , zrobił zdjęcie i pokazał nam jak to wyglada ( nie zależnie od jakosci zdjęcia ) wart jest uwagi .
Nigdy nie zapomnę jakim szokiem był dla mnie przepis Heni na krupnik ze szczawiem . Gdyby to wstawił ktos inny i nie było by zdjęcia to bym pewnie uznała za bajanie . A tak zupa weszła na stałe do mojego jadłospisu ( trochę zmieniłam na swój sposób ale inspiracją był tamten przepis ) .
Wierzę , ze jeśli ktoś wstawia przepis ze zdjęciem to jest to jadalne bo przecież nie marnował by produktów tylko po to żeby zarobić kilka punktów . A jak jadalne to warto przeczytać - może nie znam.
zmieniono 1 raz (ostatnio 11 lut 2012 22:02 przez Babciagramolka)
Buniu a czy ziemniaki z wody czy tosty to nie masówka?Akurat tych tu tostów bym się tak nie czepiała ale są takie przepisy, które można by było sobie darować:-)
Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Obserwuj wątekOdp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
agabi22
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
evita0007
https://gotujmy.pl/zupa-ziemniaczano-serowa,przepisy,89580.html
i
https://gotujmy.pl/zupa-ziemniaczano-serowa,przepisy,89581.html
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
darmiona
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
darmiona
Pozdrawiam:-)
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
A to informuję Kolegę , że jesteś niedoinformowany - ilość blokowanych przepisów ( ,, miernoty " ) jest zastraszająca .A informowanie i tłumaczenie wstawiającym dlaczego ich ,,przepis" nie mieści się w kategorii możliwych do zaakceptowania jest tak absorbujące , że chyba po nocach śnić mi się będzie . A tak poważnie - naprawdę blokujemy dziesiątki przepisów mało merytorycznych na każdym dyżurze . Na stronie widać końcową fazę tego sita .Nie upieram się tylko na plagiaty - staram się wyłapać wszystkie bzdurki. Nie zawsze się to udaje bo nie sposób przeczytać z logicznym zrozumieniem wszystkiego co jest wstawione .Do tego np. ja mam problem z oceną przepisów na ciasta bo nie piekę i proporcje i czas są dla mnie abstrakcję - tu muszę liczyć na użytkowników . To co pojawia się na stronie podlega przecież ocenie innych użytkowników nie tylko Moderatora . Bo Moderator też człowiek i może się mylić . Jak wiesz ja należę do tych liberalnych ( po za jawnymi oszustwami czego nie znoszę ) .Nie przeszkadza mi przepis na puree ziemniaczane ( sama kilka różnych wersji wstawiłam ) bo wiem , że nawet tego niektórzy nie potrafią zrobić ale do furii doprowadza mnie delikwent który kopiuje coś np z hiszpańskiej strony , wrzuca w translator i przepisuje bzdury dostawiając nie swoje zdjecie .W dodatku nie ma pojecia , że to się da tak łatwo wyłapać .
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Bahus
Jasne, że nie jest to strona dla jak piszesz "specjalistów", ani profesjonalistów ale ściśle amatorska. Ale czy słowo "amatorska" musi przekreślać definicję dobrego smaku i wysokiego poziomu?. Myślę, że należy równać do najlepszych a nie do tych co są poniżej pewnej przeciętnej. Nie chodzi mi o roztrząsanie szczegółów ale o ogólny zarys amatorskiej przeciętności.
Nie mam niestety żadnych narzędzi poza słowem aby kształtować tę stronkę. Ty masz pewną "władzę" i mogłabyś kreować "dobrą jakość". Widzę jednak, że bronisz zaciekle swojego stanowiska i skłonna jesteś popierać "miernotę", a walczyć zaciekle tylko z plagiatami. Niech się zatem dzieje dalej tak jak się dzieje. Nic mi do tego
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
Poradą to będzie jak rozprowadzić mąkę żeby zagęścić zupę ( zimnym czy ciepłym płynem ) .A pomysł na tost z serem i szczypiorkiem jest przepisem - prostym bo prostym ale przepisem .Nie można wartościować tego co wstawiamy na stronę pod kątem tego co nam się wydaje warte uwagi a co nie bo to jest subiektywne .
Ważne by nie było to wyraźnie ukierunkowane li tylko na zdobycie punktów .
Nie przygladaj sie przepisowi z punktu swojej wiedzy kulinarnej - postaw się w sytuacji młodego człowieka któremu gotowała Mama czy Babcia a raptem zaczyna własne gospodarowanie ( zakłada rodzinę , idzie na studia ) i wszystko jest dla takiego kogoś odkryciem - i to , że ziemniaki się soli i że masło się przypala na patelni jak na nim smażymy .Na stronę kulinarną wchodzi i ktoś taki jak mój nastoletni wnuk i ktoś taki jak Ty . Jeden szuka przepisu na dziczyznę drugi na zapiekankę z bułki z pieczarkami .Pozwól każdemu wybierać co jest dla niego ważne . Najprostsze danie ( przekaskę ) może się komuś przydać - to znaczy przepis na danie czy przekąskę .
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Bahus
Piszesz: (cytuję)
"Przepis na tosty ze szczypiorkiem ciekawy - zapiekanie dwa razy spowoduje , że szczypior nie będzie zupełnie klapniety a z sera zrobi się rumiana skorupka ."
Może to i prawda ale jednak nadal nie jest to przepis. Myślę, że bardziej by się sprawdził jako porada.
Jak zaparzyć herbatę czy nie przypalić mleka też można pięknie opisać i na pewno wiele osób z tego opisu skorzysta. Ale czy to będzie przepis? Myśle że, to będzie tylko porada.
Znam się trochę na gotowaniu i sądzę, że takie "przepisy" nie powinny się znaleźć na równi z innymi, naprawdę doskonałymi. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka i przyznawać punkty "po równo".tylko dlatego, że ktoś czegoś nie potrafi i tego typu "przepis" może mu się przydać. To strona kulinarna i pewien poziom powinien być zachowany. Dla bardzo początkujących są inne odpowiednie dla ich umiejętni\ości stronki.
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
Co do obu przepisów nie -to nie masówka . Przepis na tosty ze szczypiorkiem ciekawy - zapiekanie dwa razy spowoduje , że szczypior nie będzie zupełnie klapniety a z sera zrobi się rumiana skorupka .
Ziemniaki z wody - bardzo interesujace . Mimo nazwy to ziemniaki gotowane z dodatkiem curry - a to zupełnie zmienia smak ziemniaków .Sama robię podobnie z curry lub kurkumą wiec wiem , że warto tej wersji spróbować . Na pewno sprawdzę jak na smak wpływa wyławianie łyżka cedzakową zamiast odcedzania . Czasem takie błachostki mają decydujące znaczenie .
Nie lekceważcie proszę prostych przepisów - czasem warto sie nad nimi pochylić . Przypominam niedawną dyskusję nad tostami z puree ziemniaczanym . Też początkowo były negatywnie ocenione i muszę się przyznać , że sama miałam wątpliwości - zrobiłam , spróbowałam i miło się rozczarowałam .
Dla mnie każdy przepis który wstawi ktoś kto sam przygotował potrawę , zrobił zdjęcie i pokazał nam jak to wyglada ( nie zależnie od jakosci zdjęcia ) wart jest uwagi .
Nigdy nie zapomnę jakim szokiem był dla mnie przepis Heni na krupnik ze szczawiem . Gdyby to wstawił ktos inny i nie było by zdjęcia to bym pewnie uznała za bajanie . A tak zupa weszła na stałe do mojego jadłospisu ( trochę zmieniłam na swój sposób ale inspiracją był tamten przepis ) .
Wierzę , ze jeśli ktoś wstawia przepis ze zdjęciem to jest to jadalne bo przecież nie marnował by produktów tylko po to żeby zarobić kilka punktów . A jak jadalne to warto przeczytać - może nie znam.
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
darmiona