Również kasiunia11
https://gotujmy.pl/gruszkowy-torcik,przepisy,129318.html
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy/przepis.html
A ja mam opory blokowaniem . Widzicie - nie można z góry zakładać złej woli . Wiem , ze 99 % tych przepisów ,które nas denerwują jest wstawiona dla punktów . Ale 1 % nie . Nie mogę cenzurować przepisów i określać co jest dobre a co złe bo nie czuję się na siłach robić za ,, autorytet " - mnie może nie pasować - komuś tak . Po to żeby stwierdzić , że jest to kompletna pomyłka musiała bym zrobić potrawę wg takiego przepisu po to by móc się wypowiadać .
Przypominam Wam ostrą dyskusję jaka ostatnio się toczyła w komentarzach pod przepisem na tosty z puree ziemniaczanym . Idąc tym torem myślenia powinnam ten przepis zablokować - i co ? A no wygłupiła bym się - bo przekąska okazała się smakowita - mało tego sprawdziłam , że podobne danie doskonale się ma w kuchni angielskiej .
W dużej mierze mamy pretensję do tych przepisów nie tyle za merytoryczność co za hurtowe ich wstawianie , zaśmiecanie strony i sposób w jaki są spisane ( niechlujny , pospieszny , z błędami ) .
Ale tu też nie była bym radykalna - zwróćcie uwagę na to jak mało osób potrafi wyrażać swoje myśli na piśmie - muszą się tego nauczyć - może przy okazji pisania przepisów .
Problem by znikł gdyby nie opłacało się wstawiać masówki - gdyby za przepis bez zdjęć były 2 punkty to czy ktoś by się ,, narabiał " - może i tak .
Mam zamiar sprawdzić jak smakuje kompot z olejkiem rumowym - może się mylę i nie wyleję . Ale tylko w ten sposób mogę sprawdzić czy przepis jest dobry .
Nie zgadzam się ze zdaniem , że ktoś zrobi wg takiego przepisu i zmarnuje składniki - nie gotuje się na wiarę wg przepisu nie znanej osoby tylko dla tego że wrzuciła przepis do sieci - jeśli sie nie umie na oko ocenić czy warto coś takiego zrobić . Nie potrafię weryfikować przepisów na poziomie czytania nie gotuję wg nich .
Zasady muszą być jednakowe dla wszystkich - nie można zablokować przepisu na kompot z olejkiem a wstawić sałatki z surimi - bo smak tych potraw jest względny i przez każdego inaczej oceniany .Tu akurat wiem że surimi nie znoszę - smakują mi jak guma - a kompotu z olejkiem nie robiłam .Połowę moich przepisów pewnie niektórzy uznają za dziwolągowate - tylko do mnie się już przyzwyczajono i łosoś z malinami nie drażni .
zmieniono 1 raz (ostatnio 04 sty 2012 15:44 przez Babciagramolka)
Czy przepis na "Galaretkową pomysłowość"
https://gotujmy.pl/galaretkowa-pomyslowosc,przepisy,128792.html
"autorstwa" Remika1515 nie powinien zostać usunięty z uwagi na fakt, że nie jest przepisem, a tylko sposobem na zmarnowanie wymienionych w nim składników ? Pozwolę sobie sięgnąć do źródła i zacytować za http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepis_kulinarny , że przepis kulinarny to "algorytm czynności prowadzących do przygotowania potrawy" (niektórym to chyba umknęło). Niestety wykonując czynności wg wskazówek "autora" nie otrzymamy żadnej potrawy, tylko ciecz z owocami, którą będziemy zmuszeni wyrzucić...
Nie da rady - nikt nikomu nie może zabronić lubić twardej galaretki z owocami ( 3 galaretki na 1 litr wody- lub ,, pływającej " galaretki )- o gustach sie nie dyskutuje .Galaretka z kiwi stężeje jeśli owoce przed zalaniem galaretką przez kilka chwil obgotujemy - dla tego np. ananasa z puszki można zalac galaretką a świeżego nie -ale tego autor nie zaznaczył .
Przyznaję , że mam wiele razy problem z zaakceptowaniem niektórych przepisów - ale z drugiej strony nie odważę sie zablokować przepisu tylko dla tego , że jest on wg mnie beznadziejny .
Przepis kulinarny podawany przez użytkownika strony kulinarnej należy moim zdaniem zawsze traktować z olbrzymią dozą braku zaufania .Podają je laicy nie autorytety kulinarne i nie biorą za to odpowiedzialności . Co jednemu pasuje dla drugiego będzie nie jadalne .To loteria .Od tego są komentarze - tu pełna dowolność możemy komentować a autor może bronić swojego pomysłu .
Bardziej mnie przeraża to , że wszyscy wiemy skąd się tego typu przepisy biorą - z pogoni za punktami .
Buniu a ja jak widzę , że przepis tragedia, trefny, wymyślony - to blokuję. Bo aż mnie ściska w środku jak takie widzę
Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Obserwuj wątekOdp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Bernadetta
https://gotujmy.pl/gruszkowy-torcik,przepisy,129318.html
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy/przepis.html
Zmieniła tylko nazwę potrawy.
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
edytaha
https://gotujmy.pl/czekoladowo-swiateczny-sernik,przepisy,129317.html
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_duet/przepis.html
skopiowane słowo w słowo, nie usunięta nawet informacja o tym, że wykonanie biszkoptu można obejrzeć na filmie
Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
Przypominam Wam ostrą dyskusję jaka ostatnio się toczyła w komentarzach pod przepisem na tosty z puree ziemniaczanym . Idąc tym torem myślenia powinnam ten przepis zablokować - i co ? A no wygłupiła bym się - bo przekąska okazała się smakowita - mało tego sprawdziłam , że podobne danie doskonale się ma w kuchni angielskiej .
W dużej mierze mamy pretensję do tych przepisów nie tyle za merytoryczność co za hurtowe ich wstawianie , zaśmiecanie strony i sposób w jaki są spisane ( niechlujny , pospieszny , z błędami ) .
Ale tu też nie była bym radykalna - zwróćcie uwagę na to jak mało osób potrafi wyrażać swoje myśli na piśmie - muszą się tego nauczyć - może przy okazji pisania przepisów .
Problem by znikł gdyby nie opłacało się wstawiać masówki - gdyby za przepis bez zdjęć były 2 punkty to czy ktoś by się ,, narabiał " - może i tak .
Mam zamiar sprawdzić jak smakuje kompot z olejkiem rumowym - może się mylę i nie wyleję . Ale tylko w ten sposób mogę sprawdzić czy przepis jest dobry .
Nie zgadzam się ze zdaniem , że ktoś zrobi wg takiego przepisu i zmarnuje składniki - nie gotuje się na wiarę wg przepisu nie znanej osoby tylko dla tego że wrzuciła przepis do sieci - jeśli sie nie umie na oko ocenić czy warto coś takiego zrobić . Nie potrafię weryfikować przepisów na poziomie czytania nie gotuję wg nich .
Zasady muszą być jednakowe dla wszystkich - nie można zablokować przepisu na kompot z olejkiem a wstawić sałatki z surimi - bo smak tych potraw jest względny i przez każdego inaczej oceniany .Tu akurat wiem że surimi nie znoszę - smakują mi jak guma - a kompotu z olejkiem nie robiłam .Połowę moich przepisów pewnie niektórzy uznają za dziwolągowate - tylko do mnie się już przyzwyczajono i łosoś z malinami nie drażni .
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
darmiona
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
darmiona
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
agabi22
nie rozumiem? jaki spam?
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
darmiona
http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,wegorz-po-szlachecku,40022
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
darmiona
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
darmiona
https://gotujmy.pl/kalarepki-nadziewane-serem-feta,przepisy,129296.html
http://kociolstregi.blox.pl/2008/06/Kalarepki-z-feta.html
Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
agabi22
Buniu a ja jak widzę , że przepis tragedia, trefny, wymyślony - to blokuję. Bo aż mnie ściska w środku jak takie widzę