Sposób przygotowania:
Francuskie bułeczki z kratką i jabłkami
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wkładamy do garnuszka, wlewamy 3-4 łyżki wody i prażymy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy cukier i cynamon (w razie potrzeby nieco je jeszcze dosładzamy). Studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta nakładamy po 3-4 łyżki prażonych jabłek (boki o szerokości około 0,5 cm zostawiamy suche), wyrównujemy powierzchnię. Mniej więcej 1/3 każdego prostokąta nacinamy wałkiem do nacinania ciasta (jeśli nie mamy takiego wałka, taką samą ilość ciasta tniemy w cienkie paski, które ułożymy później na skos) i naciągamy na jabłka. Zlepiamy ciasto i smarujemy bułki rozkłóconym jabłkiem. Pieczemy około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.