SUPERPRZEPIS

Francuskie ciasteczka z jagodami jak Crème brûlée

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Francuskie ciasteczka z jagodami jak Crème brûlée Więcej zdjęć (2)

Tradycyjny Crème brûlée jest przygotowany na żółtkach i kremówce z charakterystyczną skorupką w postaci palonego cukru. Mój krem nie wymaga pieczenia (prawie), a przygotowałam go na serku mascarpone i zatopiłam w nim świeże jagody.

Składniki:

Francuskie ciasteczka z jagodami jak Crème brûlée

 

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • ok 1/2 szklanki świeżych jagód
  • cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Francuskie ciasteczka z jagodami jak Crème brûlée

ETAP 1:

Francuskie ciasteczka z jagodami jak Crème brûlée
Środki upieczonych "miseczek" lekko wgnieść.

Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła o średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka (ok 6 cm), tak aby powstał pierścień. Delikatnie zwilżyć wodą krawędzie pełnych kół i nałożyć na wierzch pierścień. Ciasto najlepiej wycinać na papierze do pieczenia.

Przed pieczeniem schłodzić i zimne wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 15 min, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. W "miseczkach" na środku będzie wyrośnięte ciasto, należy je trochę przygnieść widelcem.

ETAP 2:

Francuskie ciasteczka z jagodami jak Crème brûlée
Mascarpone utrzeć i połączyć z masą żółtkową.

Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Żółtka ucierać, dodając sok z cytryny, aż masa będzie puszysta i zrobi się bardzo ciepła. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas należy żółtka przemieszać, gdyż na wierzchu może tworzyć się skorupka.

Mascarpone utrzeć i wlać porcjami masę żółtkową. Wszystko połączyć, uzyskując jednolity krem.

ETAP 3:

Francuskie ciasteczka z jagodami jak Crème brûlée
Nałożyć odrobinę kremu i wsypać jagody.

Do upieczonego ciasta francuskiego nałożyć po jednej łyżce kremu, nasypać owoce i przykryć je resztą kremu. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby krem stężał. Na wierzchu rozsypać równomiernie cukier i przy pomocy specjalnego palnika opalić wierzch, aż cukier się rozpuści. Smacznego