toffik

toffik

Kucharz
[Przepisów: 14]

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robi się je szybko i jeszcze szybciej znikają:)

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego

Składniki:

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • czekolada mleczna lub biała (ilość zależy od tego jakiej wielkości zrobimy ciasteczka i ile tej czekolady
  • 1 żółtko
  • trochę cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie jeśli jest mrożone to rozmrozić, rozwałkować na kształt prostokąta i za pomocą noża pociąć je na kwadraty. Ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy ciastka i ile ich chcemy mieć. Jeśli ciasto francuskie jest świeże (nie mrożone) to rozwijamy je i kroimy na kwadraty. Na co drugi kwadrat dajemy kostkę lub dwie czekolady. Na to nakładamy kwadrat baz czekolady i dociskamy brzegi, by czekolada podczas pieczenia nam nie wypłynała. Tak przygotowujemy wszystkie ciastka. Wierzch ciastek smarujemy delikatnie rozmąconym żółtkiem i posypujemy cukrem. Gotowe ciasteczka pieczemy w temp. 200o na złoty kolor.Ciasteczka robi się bardzo szybko. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności by je zrobić. Można je przygotować w 10 minut jeśli ciasto francuskie nie było mrożone, mając mrożone trwa to trochę dłużej, ale zapewniam warto się poświęcić.Najlepsze są jeszcze gorące, ale można poparzyć język.