migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Wreszcie dorobiłam się foremek do rurek i oczywiście od razu musiałam je wypróbować. Na pierwszy raz postanowiłam zrobić rureczki z gotowego ciasta francuskiego. Nadziałam je pysznym kremem truskawkowym.

Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 g truskawek
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania:

Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym
Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać na foremki. Następnie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5-2 cm.

Paski ciasta nawijać na foremki do rurek zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto na siebie nachodziło. Nawinięte na rurki ciasto ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekranika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki dobrze się zrumienią, funkcja termoobieg.

Upieczone rureczki jeszcze ciepłe ściągnąć z foremek i ułożyć na desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia.

Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką.

Masę wstawić do lodówki aby lekko stężała, dzięki temu nie będzie wypływać z rurek. Za pomocą szprycy napełnić masą wystudzone rurki.

Gotowe rureczki można od razu zajadać lub wstawić jeszcze do lodówki aby krem całkowicie stężał.
Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym
Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać na foremki. Następnie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5-2 cm.
Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym
Paski ciasta nawijać na foremki do rurek zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto na siebie nachodziło. Nawinięte na rurki ciasto ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym.
Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym
Upieczone rureczki jeszcze ciepłe ściągnąć z foremek i ułożyć na desce do wystudzenia.
Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Masę wstawić do lodówki aby lekko stężała, dzięki temu nie będzie wypływać z rurek.