Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Francuskie dołki z makiem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto francuskie to taki produkt który ratuje z wielu opresji. A najbardziej gdy goście u drzwi i nie ma czym ich poczęstować.

Francuskie dołki z makiem i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie dołki z makiem i jabłkami

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • masa: 2 jabłka
  • 200 g masy makowej z puszki
  • jajko
  • łyżka manny
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Francuskie dołki z makiem i jabłkami
Do masy makowej ścieramy dwa jabłka na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, mannę i dokładnie mieszamy. Rozpakowane ciasta układamy jeno na drugim. Kroimy na niewielkie kwadraty lub prostokąty. Wąskim nożem na środku każdego kwadratu nacinamy trzy przecinające się linie. Nie dojeżdżamy do krawędzi. Rozchylamy delikatnie na boki a w powstały dołek nakładamy porcję masy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy aż się zarumienią.
Francuskie dołki z makiem i jabłkami
Do masy makowej ścieramy jabłka dzięki temu masa będzie lżejsza.
Francuskie dołki z makiem i jabłkami
Ciasta układamy jedno na drugim aby dokładnie się pokrywały.
Francuskie dołki z makiem i jabłkami
Kroimy na kwadraty, następnie każdy nacinamy i rozchylamy.
Francuskie dołki z makiem i jabłkami
Na środku każdego tak przygotowanego ciasta kładziemy porcję maku.