dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Francuskie rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości rogaliki z ciasta francuskiego. Wystarczą tylko 3 składniki do ich przygotowania.

Francuskie rogaliki z marmoladą

Składniki:

Francuskie rogaliki z marmoladą

 

  • arkusz ciasta francuskiego
  • marmolada
  • jajko

Sposób przygotowania:

Francuskie rogaliki z marmoladą

ETAP 1:

Francuskie rogaliki z marmoladą
Francuskie rogaliki nadziewane marmoladą

Arkusz ciasta francuskiego kroimy na trójkąty jak na zdjęciu.

W sunie wychodzi 14 trójkątów i 4 połówki które możemy połączy ze sobą po 2 i otrzymamy dodatkowe 2 trójkąty.

ETAP 2:

Francuskie rogaliki z marmoladą
Francuskie rogaliki nadziewane marmoladą

Przy krótszym boku każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady i zwijamy w kształt rogalika.

Gotowe rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach aż się zarumienią. Smacznego :)