jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam smażyć naleśniki i wykonywać dania z ich udziałem. Naleśnikowe torty należą do moich ulubionych. Tym razem połączyłam czekoladę z serem i dynią. To połączenie zawsze się sprawdza, tak smakowo jak i wizualnie.

Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 0,5 łyżki kawy mielonej,
  • Ok. 3,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

DODATKOWO

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego

SER

  • Około 600 g białego sera (najlepiej mielony),
  • Ok. 4 łyżki cukru pudru do smaku (ilość według uznania)
  • 2 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1, 5 szklanki gęstego puree z dyni,
  • ¼ łyżeczka cynamonu

WYKOŃCZENIE:

  • 1 mleczna czekolada,
  • 0,5 gorzkiej czekolady,
  • 1/5 szklanki śmietanki,
  • Orzechy laskowe do dekoracji,
  • Listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy

ETAP 1

Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy
Zaczynamy od przygotowania kakaowego ciasta

CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 2

Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy
Kolejno smażymy naleśniki

Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy naleśniki z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Usmażone naleśniki studzimy.

ETAP 3

Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy
Miksujemy składniki masy serowej

SER: Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego żółtka, cukier waniliowy i część cukru. Całość miksujemy.

Do wstępnie utartego sera dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy, jednocześnie doprawiając ser do smaku.

ETAP 4

Czekoladowo- dyniowy tort naleśnikowy
Naleśniki przekładamy dyniowym serem i powidłem

Przestudzone naleśniki przekładamy powidłem i przygotowanym serem. Kolejno wykładamy naleśnik, powidło, ser, naleśnik, powidło, ser i tak do wyczerpania składników.

WYKOŃCZENIE: Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy czekolady. Płynną czekoladą polewamy wierzch naleśnikowego tortu. Dodatkowo danie dekorujemy siekanymi orzechami.

Po zastygnięciu polewy tort podajemy.