grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Kakaowe muffiny z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kakaowe muffiny z brzoskwiniami, idealne na słodki podwieczorek dla dzieci, uwielbiane również przez dorosłych.

Kakaowe muffiny z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kakaowe muffiny z brzoskwiniami

Na 12 sztuk

Sposób przygotowania:

Kakaowe muffiny z brzoskwiniami

Przygotowanie ciasta na muffiny

Kakaowe muffiny z brzoskwiniami
Do przygotowania muffinów używamy składników o temperaturze pokojowej.

Miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem i szczyptą soli do uzyskania kremowej konsystencji. Do masy dodajemy jaja. Po zmiksowaniu składników stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przygotowanie owoców

Kakaowe muffiny z brzoskwiniami
Świeże brzoskwinie możemy zastąpić owocami z puszki.

Brzoskwinie myjemy, osuszamy i obieramy. Owoce kroimy w cienkie plasterki.

Pieczenie muffinów

Kakaowe muffiny z brzoskwiniami
Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto przekładamy do papierowych foremek do muffinów. Na wierzch każdego muffina układamy plasterki brzoskwiń.
Muffiny pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka.