jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Aroniowo- jabłuszkowe babeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To klasyczne babeczki, wypełnione po brzegi, tym co najlepsze. Oczywiście mam tutaj na myśli pyszne, sezonowe owoce.

Aroniowo- jabłuszkowe  babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aroniowo- jabłuszkowe babeczki

SKŁADNIKI

DODATKOWO

  • Cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Aroniowo- jabłuszkowe babeczki

ETAP 1

Aroniowo- jabłuszkowe  babeczki
Przygotowujemy potrzebne owoce

Aronię przepłukujemy i osuszamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 2

Aroniowo- jabłuszkowe  babeczki
Jajka z cukrem umieszczamy w jednej misce, po czym ubijamy

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka z cukrem umieszczamy w misce i ubijamy

ETAP 3

Aroniowo- jabłuszkowe  babeczki
Ubite jajka łączymy z masłem i sypkimi składnikami

Do ubitych wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko i tłuszcz.

ETAP 4

Aroniowo- jabłuszkowe  babeczki
Owoce dodajemy do gotowego ciasta

Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Do gotowego ciasta dodajemy przygotowane owoce (aronię oraz jabłka). Łączymy je delikatnie z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 5

Aroniowo- jabłuszkowe  babeczki
Gotowym ciastem wypełniamy przygotowane foremki

Papilotkami wykładamy formę na muffiny. Następnie wypełniamy je ciastem do około ¾ wysokości.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wkładamy do niego babeczki, które pieczemy około 25 minut do zrumienienia. Po wyjęciu pozostaje tylko poczekać, by ostygły i można się częstować.