Sposób przygotowania:
Aroniowo- jabłuszkowe babeczkiETAP 1
Aronię przepłukujemy i osuszamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
ETAP 2
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka z cukrem umieszczamy w misce i ubijamy
ETAP 3
Do ubitych wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko i tłuszcz.
ETAP 4
Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Do gotowego ciasta dodajemy przygotowane owoce (aronię oraz jabłka). Łączymy je delikatnie z ciastem za pomocą łyżki.
ETAP 5
Papilotkami wykładamy formę na muffiny. Następnie wypełniamy je ciastem do około ¾ wysokości.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wkładamy do niego babeczki, które pieczemy około 25 minut do zrumienienia. Po wyjęciu pozostaje tylko poczekać, by ostygły i można się częstować.
gusia1000