Sposób przygotowania:
Francuskie rożki z gruszkąETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 6 dużych ).
ETAP 2
Gruszki obieramy, kroimy w drobną kostkę, którą skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny
ETAP 3
Na każdym wydzielonym kawałku ciasta nakładamy porcje przygotowanych owoców. Wierzch gruszek delikatnie oprószamy cynamonem.
ETAP 4
Po nałożeniu farszu kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy przy pomocy widelca- wówczas otrzymujemy ozdobne wykończenie.
Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
ETAP 5
Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym oraz siekanymi orzechami.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Upieczony deser studzimy i możemy podawać:).
zbysiowa