Sposób przygotowania:
Rogaliki z owocami i czekoladą
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać oburącz na wiórki z kostką margaryny lub masła ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, którymi potem posmarować lekko ciastka, oraz cukier brązowy, waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść ciasto w gładką kulę i po zapakowaniu schłodzić w lodówce. Gruszki opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć ogonki i gniazda nasienne i pokroić jeszcze na kilka kawałków. czekoladki wyłuskać ze sreberek i przełożyć na talerz. Blachę natłuścić, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto po wyjęciu rozwałkować, podsypać mąką pod spód oraz pokroić je na dość duże kwadraty o śr .7 razy 7. Na każdy nałożyć po kawałku gruszki i czekoladkę, po czym zwinąć na ukos, zaginając rożki w dół. Rogaliki układać na blasze i posmarować lekko rozmąconym białkiem po wierzchu. Można nawet posypać sezamem lub płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć ciastka na tacę łopatką drewnianą i piec następne jak zostaną.