marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rogaliki z owocami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rogaliki mogą być całkowicie kruche lub z dodatkiem drożdży ale nie tracące na kruchości.To właśnie jest ich zaletą, a po za tym są smaczne.

Rogaliki z owocami i czekoladą

Składniki:

Rogaliki z owocami i czekoladą

 

  • 400 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 3-4 żółtka,
  • kostka margaryny lub miękkiego masła,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżeczki cukru brązowego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • 14 szt.czekoladek mlecznych"Mieszko",
  • 4 średnie twarde gruszki.
  • płatki migdałów lub sezam do posypania,
  • białko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Rogaliki z owocami i czekoladą
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać oburącz na wiórki z kostką margaryny lub masła ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, którymi potem posmarować lekko ciastka, oraz cukier brązowy, waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść ciasto w gładką kulę i po zapakowaniu schłodzić w lodówce. Gruszki opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć ogonki i gniazda nasienne i pokroić jeszcze na kilka kawałków. czekoladki wyłuskać ze sreberek i przełożyć na talerz. Blachę natłuścić, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto po wyjęciu rozwałkować, podsypać mąką pod spód oraz pokroić je na dość duże kwadraty o śr .7 razy 7. Na każdy nałożyć po kawałku gruszki i czekoladkę, po czym zwinąć na ukos, zaginając rożki w dół. Rogaliki układać na blasze i posmarować lekko rozmąconym białkiem po wierzchu. Można nawet posypać sezamem lub płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć ciastka na tacę łopatką drewnianą i piec następne jak zostaną.