Sposób przygotowania:
Francuskie śmietankiPrzygotowanie ciasta:
Ciasto można kupić w rolce lub kostce. Różnica polega na tym, że w rolce trzeba rozwałkować i składać warstwa na warstwę kilka razy. W kostce już jest warstwa na warstwie.
1. Stolnicę podsyp łyżką mąki
2. Wyłóż ciasto i wałkuj do rozmiarów kwadratu ok 25cm.
3. Ostrym nożem podziel ciasto na 4 równe kwadraty - ok 13cm każdy
4. Następnie każdy z tych kwadratów przetnij po skosie - tworząc trójkąty. W sumie jest ich 8.
Przygotowanie do pieczenia:
1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
2. Na jednej dużej lub dwóch małych blaszkach wyłóż papier do pieczenia lub folię aluminiową.
3. Rozbełtaj w miseczce jajko z wodą
4. Wyłóż trójkąty na blaszkę i każdy z nich posmaruj jajkiem. Wszystkie posyp dwoma łyżkami cukru.
5. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 min, albo do momentu, aż będą kruche i złote.
Po upieczeniu:
1. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
2. Po tym czasie przekrój każdy trójkąt wzdłuż i przygotuj do nadziewania.
Nadzienie:
1. Śmietanę ubij z wanilią i pozostałymi dwoma łyżkami cukru na sztywną masę.
2. Przygotuj sobie worek do wyciskania masy i końcówkę z gwiazdką lub inną ulubioną.
3. Wyłóż masę do woreczka.
4. Na trójkącie spodnim wyłóż łyżeczkę dżemu i rozsmaruj. Na trójkącie wierzchnim wyciśnij masę.
5. Złóż ponownie w trójkąty.
Przed podaniem trzymaj w lodówce ze względu na masę z bitej śmietany.
SMACZNEGO :)