AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Francuskie śmietanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo łatwe w przygotowaniu. Zajadają się wszyscy, bo są niesamowicie delikatne i bardzo smaczne. Niczym nie przypominają tych kupionych w sklepie - niezbyt udanych.

Francuskie śmietanki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie śmietanki

Ciasto:

  • 450 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 łyżka mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 4 łyżki białego, drobnego cukru

Nadzienie:

  • 250 ml śmietany kremówki - min. 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 85 g dżemu truskawkowego lub malinowego (u mnie malinowy)

Sposób przygotowania:

Francuskie śmietanki

Przygotowanie ciasta:

Francuskie śmietanki

Ciasto można kupić w rolce lub kostce. Różnica polega na tym, że w rolce trzeba rozwałkować i składać warstwa na warstwę kilka razy. W kostce już jest warstwa na warstwie.

1. Stolnicę podsyp łyżką mąki
2. Wyłóż ciasto i wałkuj do rozmiarów kwadratu ok 25cm.
3. Ostrym nożem podziel ciasto na 4 równe kwadraty - ok 13cm każdy
4. Następnie każdy z tych kwadratów przetnij po skosie - tworząc trójkąty. W sumie jest ich 8.

Przygotowanie do pieczenia:

Francuskie śmietanki

1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
2. Na jednej dużej lub dwóch małych blaszkach wyłóż papier do pieczenia lub folię aluminiową.
3. Rozbełtaj w miseczce jajko z wodą
4. Wyłóż trójkąty na blaszkę i każdy z nich posmaruj jajkiem. Wszystkie posyp dwoma łyżkami cukru.
5. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 min, albo do momentu, aż będą kruche i złote.

Po upieczeniu:

Francuskie śmietanki

1. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
2. Po tym czasie przekrój każdy trójkąt wzdłuż i przygotuj do nadziewania.

Nadzienie:

Francuskie śmietanki

1. Śmietanę ubij z wanilią i pozostałymi dwoma łyżkami cukru na sztywną masę.
2. Przygotuj sobie worek do wyciskania masy i końcówkę z gwiazdką lub inną ulubioną.
3. Wyłóż masę do woreczka.
4. Na trójkącie spodnim wyłóż łyżeczkę dżemu i rozsmaruj. Na trójkącie wierzchnim wyciśnij masę.
5. Złóż ponownie w trójkąty.

Przed podaniem trzymaj w lodówce ze względu na masę z bitej śmietany.
SMACZNEGO :)