marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Francuskie trójkąty z masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto rozmrozić,rozwałkować i wycinać średnie kwadraty.Sporządzić nadzienie,nadziewać,zlepić.Piec 30 m.

Francuskie trójkąty z masą

Składniki:

Francuskie trójkąty z masą

 

  • 600 g.ciasta francuskiego mrożonego,
  • 6 jaj,
  • 100 g.masła miękkiego,
  • 80 g.mleka w proszku,
  • 100 g. mączki orzechowej lub wiórków kokosowych,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • aromat migdałowy lub rumowy do ciast,
  • łyżka oleju na blachę,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Francuskie trójkąty z masą
Ciasto po wyjęciu z zamrażarki rozmrozić,a potem rozwałkować i ciąć radełkiem średnie kwadraty 8*8 cm. Jajka wbić do dużej salaterki, niecałą kostkę masła, cukier, mączkę orzechową lub wiórki kokosowe, mleko w proszku oraz aromat do ciast. Zagniatać ręką, po czym nakładać masę na płaty ciasta, ale tyle, by można było zalepić ciasto w pierożki. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Układać pierożki z ciasta francuskiego w 3 cm. odstępie. Wstawić blachę do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć ciastka na półmisek szczypcami.

Tagi:

ciasto