Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Francuskie z morelką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To kolejny mój wypiek, który robi się bardzo szybko dla niespodziewanych gości. Wystarczy kilka składników i deserek gotowy. Polecam go do kawki.

Francuskie z morelką

Składniki:

Francuskie z morelką

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 puszka moreli
  • 1 jajko wiejskie
  • cukier brązowy wg uznania

Sposób przygotowania:

Francuskie z morelką
1. Przygotowałam ciasto francuskie w rulonie, które rozwinęłam i pocięłam radełkiem na prostokąty.

2. Całe jajko roztrzepałam widelcem w filiżance, a następnie pędzelkiem posmarowałam każdy prostokąt ciasta.

3. Każdy posmarowany kawałek ciasta posypałam cukrem brązowym ( zwykły też może być ).

4. Morele z puszki odsączyłam na sitku z nadmiaru soku. Po połówce moreli położyłam na prostokąt ciasta.

5. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C.

Przełożyłam ciasteczka na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ciasteczka około 15 minut.

Smacznego !  

Tagi:

ciastka owoce