kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty przepis na ciastka francuskie z nadzieniem z owoców świdośliwy. Co prawda sezon na te owoce już się skończył ale może macie konfiturę zamkniętą w słoiczku i może delektować się jej smakiem :) Polecam!

Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy

 

  • 2 porcje ciasta francuskiego (2 x 275 g)
  • 0,5 kg owoców świdośliwy
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • cukier do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy
Zaczynamy od przygotowania konfitury z owoców świdośliwy (moje ciastka powstały latem gdy miałam świeże owoce). Owoce świdośliwy płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny i 4 czubate łyżki cukru. Konfiturę gotujemy tak długo, aż owoce zmiękną i uzyskamy gęstą konsystencję. Konfiturę ze świdośliwy studzimy. Płaty ciasta francuskiego kroimy na 6 "kwadratów" każde (mogą wyjść prostokąty). Na każdym kwadracie ciasta francuskiego umieszczamy porcję konfitury i składamy ciasto w trójkąty. Brzegi zasklepiamy przy pomocy widelca. Smarujemy każdą porcję mlekiem i oprószamy cukrem. Pieczemy ok 20 min w temp 180 st. C. Ciastka studzimy i możemy objadać się nimi do woli :) SMACZNEGO!
Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i umieszczamy na każdym porcję konfitury.
Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy
Składamy ciasto w trójkąt, zamykając w niem konfiturę. Następnie zasklepiamy je przy pomocy widelca.
Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy
Smarujemy ciastka mlekiem, oprószamy cukrem i pieczemy w temp 180 st. C ok 20 min
Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy
Ciastka studzimy na kratce i możemy konsumować