Sposób przygotowania:
Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy
Zaczynamy od przygotowania konfitury z owoców świdośliwy (moje ciastka powstały latem gdy miałam świeże owoce). Owoce świdośliwy płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny i 4 czubate łyżki cukru. Konfiturę gotujemy tak długo, aż owoce zmiękną i uzyskamy gęstą konsystencję. Konfiturę ze świdośliwy studzimy. Płaty ciasta francuskiego kroimy na 6 "kwadratów" każde (mogą wyjść prostokąty). Na każdym kwadracie ciasta francuskiego umieszczamy porcję konfitury i składamy ciasto w trójkąty. Brzegi zasklepiamy przy pomocy widelca. Smarujemy każdą porcję mlekiem i oprószamy cukrem. Pieczemy ok 20 min w temp 180 st. C. Ciastka studzimy i możemy objadać się nimi do woli :) SMACZNEGO!