kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Frużelina truskawkowa z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smak lata zamknięty w małym słoiczku. Takie truskawki będą świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką.

Frużelina truskawkowa z bazylią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Frużelina truskawkowa z bazylią

 

  • (na 4 słoiki po 400g)
  • 1kg truskawek
  • 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej)
  • 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców)
  • Skórka starta z ½ cytryny
  • 2,5 szklanki wody
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)

 

Sposób przygotowania:

Frużelina truskawkowa z bazylią
Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Ścieramy skórkę z połówki cytryny. Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i przelewamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.
Frużelina truskawkowa z bazylią
Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier.
Frużelina truskawkowa z bazylią
Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce do wrzenia.