Sposób przygotowania:
Frużelina porzeczkowa
Czerwoną porzeczkę dokładnie płuczemy, obrywamy z gałązek.Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem.Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.W razie potrzeby dodajemy nieco więcej cukru (ja postanowiłam przygotować frużelinę lekko kwaskowatą, dzięki czemu będzie idealna nie tylko do deserów np. z bitą śmietaną, ale i do dań wytrawnych). Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 100 ml zimnej wody, dokładnie mieszamy. Wlewamy do owoców. Dokładnie mieszając, doprowadzamy do wrzenia.Gorącą frużelinę przekładamy na słoiczków o pojemności 200-330 ml. Dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.Frużelina ma temperaturę nieco niższą od tradycyjnego dżemu, dlatego polecam ją- dla pewności- pasteryzować przez 5-6 minut.