Sposób przygotowania:
Frytki belgijskie
Ziemniaki obieram ze skórki, myję dokładnie i kroję w dość równe cienkie słupki. Płuczę je na durszlaku, a następnie osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem.
Na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej. Słupki ziemniaczane wrzucam partiami na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz (temp. 160*C). Smażę je chwilę, aż wypłyną i wtedy przekładam je na papierowy ręcznik. Kiedy wszystkie frytki przejdą ten etap - ponownie rozgrzewam olej (temp. 190*C) - wrzucam podsmażone frytki i smażę kilka minut, aż będą rumiane. Przekładam gotowe frytki na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaję oprószone lekko solą z sosem czosnkowym i ketchupem.
Na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej. Słupki ziemniaczane wrzucam partiami na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz (temp. 160*C). Smażę je chwilę, aż wypłyną i wtedy przekładam je na papierowy ręcznik. Kiedy wszystkie frytki przejdą ten etap - ponownie rozgrzewam olej (temp. 190*C) - wrzucam podsmażone frytki i smażę kilka minut, aż będą rumiane. Przekładam gotowe frytki na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaję oprószone lekko solą z sosem czosnkowym i ketchupem.
elzbieta8960
bajtek
mycha
Lestie