mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Frytki belgijskie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, złociste, chrupiące frytki:)

Frytki belgijskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frytki belgijskie

 

 

  • Do podania:
  • sos czosnkowy
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Frytki belgijskie
Ziemniaki obieram ze skórki, myję dokładnie i kroję w dość równe cienkie słupki. Płuczę je na durszlaku, a następnie osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem.
Na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej. Słupki ziemniaczane wrzucam partiami na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz (temp. 160*C). Smażę je chwilę, aż wypłyną i wtedy przekładam je na papierowy ręcznik. Kiedy wszystkie frytki przejdą ten etap - ponownie rozgrzewam olej (temp. 190*C) - wrzucam podsmażone frytki i smażę kilka minut, aż będą rumiane. Przekładam gotowe frytki na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaję oprószone lekko solą z sosem czosnkowym i ketchupem.
Frytki belgijskie
Ziemniaki kroję w dość równe paseczki, tak aby równo się usmażyły
Frytki belgijskie
Najpierw smażęfrytki w 160*C chwilę, wykładam na papierowy ręcznik
Frytki belgijskie
Gdy już frytki będą podsmażone, smażę je następnie w 190*C aż będą rumiane