aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Frytki, frytki, frytki...

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

FRYTKI - tą przekąskę każdy uwielbia, nawet małe dzieci :))

Frytki, frytki, frytki... Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frytki, frytki, frytki...

 

Sposób przygotowania:

Frytki, frytki, frytki...
Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie kroimy je w długie paski o grubości ok. 1 cm. Do frytkownicy wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury ok. 190C. Gdy olej będzie rozgrzany do pożądanej temperatury, wówczas ostrożnie wrzucamy ziemniaki do koszyczka w frytkownicy. Uważajmy żeby się nie poparzyć. Frytki smażymy ok. 15 minut (czas smażenia uzależniony jest od czasu w którym dany rodzaj ziemniaków nadaje się już do spożycia). Gdy są już lekko zrumienione wówczas wyjmujemy je z koszyczka na talerz i posypujemy solą. Można podawać z surówkami i z mięsem jak i z samym keczupem, sosem czosnkowym, bądź tylko z solą.
Frytki, frytki, frytki...
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w długie słupki o grubości ok. 1 cm.
Frytki, frytki, frytki...
W frytkownicy rozgrzewamy olej, na gorący wkładamy frytki.
Frytki, frytki, frytki...
Smażymy do momentu, aż skórka zrumieni się.

Tagi:

frytki frytki