WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1018]

Frytki ziemniaczane z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Frytki czyli tradycyjny dodatek do potraw lub samodzielna przekąska. Ja tym razem frytki zrobiłam w zdrowszej i bardziej odchudzonej wersji bo w piekarniku.

Frytki ziemniaczane z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki ziemniaczane z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Frytki ziemniaczane z piekarnika

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i umyć. Przełożyć na durszlak żeby odciekły z wody lub osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie ziemniaki pokroić w frytki.

Pokrojone frytki przełożyć do miski, polać olejem i posypać solą, wymieszać żeby się dokładnie oblepiły olejem. Wyłożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu przemieszać frytki żeby się wszystkie równo upiekły.

Upieczone frytki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypać solą.

Podawać jako dodatek do mięsa lub ryby lub jako samodzielną przekąskę np. z ketchupem.

Frytki ziemniaczane z piekarnika
Frytki ziemniaczane upieczone jeszcze na blasze
Frytki ziemniaczane z piekarnika
Frytki ziemniaczane w trakcie pieczenia w piekarniku
Frytki ziemniaczane z piekarnika
Pokrojone frytki wymieszane z olejem i posolone rozłożone na blasze
Frytki ziemniaczane z piekarnika
Ziemniaki obrane umyte odciekają na durszlaku