cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 482]

Racuchy z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne domowe racuchy z jabłkami - słodkie, smażone na oleju, posypane cukrem pudrem - smak dzieciństwa!

Racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkami

 

  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • garść cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 6 dużych jabłek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami

ETAP 1:

Do mleka wbij jajka, rozmieszaj trzepaczką. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawaj łyżka po łyżce. Następnie dodaj garść cukru (jeśli nie chcesz, by racuchy były słodkie, możesz ten punkt pominąć) i cukier wanilinowy. Dodaj szczyptę soli, zamieszaj i odstaw na około 30 minut. Ciasto powinno być bardzo gęste. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

Jabłka pokrój w półplasterki i wmieszaj do ciasta. Następnie nabieraj łyżką i smaż na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym (lub innym preferowanym), aż będą złocisto-brązowe. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami
Jaja wbijamy do mleka
Racuchy z jabłkami
Mieszanie ciasta na racuchy - mleko, mąka, jaja, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczypta soli
Racuchy z jabłkami
Po 30 minutach do ciasta dodajemy pokrojone w półplasterki jabłka
Racuchy z jabłkami
Racuchy smażymy na średnim ogniu na oleju rzepakowym