aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Fusilli z grzybami w sosie koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie, zdrowe i pyszne danie!

Fusilli z grzybami w sosie koperkowym

Składniki:

Fusilli z grzybami w sosie koperkowym

 

  • makaron fusilli
  • 100g suszonych grzybów
  • 200g szynki
  • lyżka mąki
  • dwie lyżki masla
  • 2 szklanki bulionu grzybowego
  • sól do gotowania makaronu
  • odrobina oliwy z oliwek
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Fusilli z grzybami w sosie koperkowym
Suszone grzyby namoczyć poprzedniego dnia, aby nie gotować. Ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. W garnku rozpuścić dwie lyżki masla i dodać lyżkę mąki oraz zalać bulionem grzybowym. Pokroić szynkę w kostkę, dodać do bulionu wraz z pokrojonymi grzybami. Jeśli ktoś woli, może też dodać wywar z grzybów. Ja tego nie robię, bo wydaje mi się gorzki. Zaprawić wywar śmietaną oraz doprawić koperkiem. Smacznego!