Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Galaretka kawowawa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis pochodzący ze staropolskiej kuchni ze względu na zawartość alkoholu przeznaczony tylko dla dorosłych

Galaretka kawowawa

Składniki:

Galaretka kawowawa

 

  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku [ważne!]
  • kieliszek (100 g) likieru kawowego
  • bita śmietana [np. w sprayu]
  • drobne czekoladowe wiórki

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka kawowawa
Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody. w rondelku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z cukrem, zestawiamy z ognia, sypiemy kawę, mieszamy, dodajemy napęczniałą żelatynę i znów mieszamy,aż żelatyna całkowicie się rozpuści. do schłodzonej kawy dodajemy likier kawowy, mieszamy, wlewamy masę do pucharków. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem deser przybieramy piramidą z bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi

Tagi:

kawa