petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Krem orzechowy na bazie kogel-mogel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Idealnie puszysty krem orzechowy na bazie kogel-mogel na parze. Nadaje się do wszystkiego rodzaju ciast, deserów. Delikatny i bardzo smaczny.

Krem orzechowy na bazie kogel-mogel

Składniki:

Krem orzechowy na bazie kogel-mogel

na masę

Sposób przygotowania:

Krem orzechowy na bazie kogel-mogel
Orzechy zalej gorącym mlekiem z dodatkiem masła. Odstaw aż orzechy wchłoną mleko na ok. pół godziny. Po całkowitym wychłodzeniu, należy odcedzić nadmiar nie wchłoniętego mleka.

Nad kąpielą wodną ubijamy na sztywno żółtka z cukrem. Gdy masa będzie ubita, delikatnie po jednej łyżce dodajemy masę orzechową.

Ubijamy nadal nad parą do końca masy orzechowej. Po uzyskaniu jednolitej masy, możemy rozsmarowywać na biszkopcie, podać jako deser.