Sposób przygotowania:
galaretka porzeczkowa
zdrowe, jędrne, niezbyt dojrzale porzeczki płuczemy, przekładamy do rondla, stawiamy na niewielkim ogniu i miażdżymy drewnianym tłuczkiem na miazgę. od chwili zawrzenia gotujemy przez ok 10 minut uważając by nie przekroczyć czasu gotowania. perlon-owe sito wykładamy kilkakrotnie złożoną gaza i cedzimy rozgotowane porzeczki, bardzo delikatnie wyciskając sok. do płynu dodajemy odważony cukier mieszamy starannie i gotujemy na najmniejszym ogniu. po upływie 20 minut od zagotowania zdejmujemy galaretkę z ognia, robimy probe gęstości i gorąca przelewamy do bardzo ciepłych, suchych słoików. gdy wierzch galaretki w czasie stygnięcia lekko się zetnie. wlewamy na wierzch łyżeczkę spirytusu słoiki szczelnie zamykamy i dostawiamy w chłodne i ciemne miejsce.