aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

galaretka porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

moja najlepsza galaretka którą można przechowywać jako przetwór

galaretka porzeczkowa

Składniki:

galaretka porzeczkowa

 

  • 1,5 kg obranych czerwonych porzeczek
  • 75 dag cukru

Sposób przygotowania:

galaretka porzeczkowa
zdrowe, jędrne, niezbyt dojrzale porzeczki płuczemy, przekładamy do rondla, stawiamy na niewielkim ogniu i miażdżymy drewnianym tłuczkiem na miazgę. od chwili zawrzenia gotujemy przez ok 10 minut uważając by nie przekroczyć czasu gotowania. perlon-owe sito wykładamy kilkakrotnie złożoną gaza i cedzimy rozgotowane porzeczki, bardzo delikatnie wyciskając sok. do płynu dodajemy odważony cukier mieszamy starannie i gotujemy na najmniejszym ogniu. po upływie 20 minut od zagotowania zdejmujemy galaretkę z ognia, robimy probe gęstości i gorąca przelewamy do bardzo ciepłych, suchych słoików. gdy wierzch galaretki w czasie stygnięcia lekko się zetnie. wlewamy na wierzch łyżeczkę spirytusu słoiki szczelnie zamykamy i dostawiamy w chłodne i ciemne miejsce.