Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Galaretka z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Niezwykle prosty w przygotowaniu, przepyszny deser z galaretki, cukru i białka jaja. Do jego przygotowania można użyć dowolnej galaretki...

Galaretka z pianką

Składniki:

Galaretka z pianką

 

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 białko jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Galaretka z pianką
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Połowę tężejącej galaretki rozłożyć do pucharków. Odłożyć do lodówki do stężenia. Białko jaja (jajko wcześniej sparzyć wrzątkiem) ubić na sztywno. Do piany z białka dodawać stopniowo cukier, a następnie cukier puder i cały czas ubijać. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Do piany z białka dodać pozostałą część galaretki (można ją trochę bardziej rozpuścić, wtedy zrobią się z pianki dwie warstwy), dokładnie wymieszać. Masę wylać na stężałą galaretkę w pucharkach. Odłożyć z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.