Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowiec z pianką
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek,dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao i na końcu olej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Pieczemy w temp.170 stopni przez 25 minut. MASA BRZOSKWINIOWA: Odlewamy sok z brzoskwiń i uzupełniamy wodą do 2,5 szklanki ( łącznie woda z sokiem ). Na soku gotujemy 2 budynie waniliowe, dodając cukru do smaku. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, a na niej układamy delicje- najlepiej morelowe, ale mogą być pomarańczowe. PIANKA BRZOSKWINIOWA: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do przestygnięcia. Schłodzone mleko ubijamy i dodajemy do niego tężejące galaretki, ciągle miksując. Piankę wylewamy na delicje. Po stężeniu pianki, na wierzch wykładamy brzoskwinie z puszki ( najlepiej pokrojone na ćwiartki ) oraz wylewamy wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 700-800 ml wody. Wstawiamy do lodówki. Moje ciasto było takie wysokie, że na wierzch ledwie się zmieściła jedna galaretka :) SMACZNEGO :)
mania