Sposób przygotowania:
Biszkoptowy torcik z pianką i galaretką
Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku oraz po troszeczku cukru. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę, proszek i ocet. Miksujemy. Ciasto wylewamy na tortownicę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na pół. Dwie galaretki wiśniowe razem z żelatyną rozpuszczamy w 2 szkl wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku. Lekko studzimy. Wylewamy galaretkę na płaski talerz wyłożony folią spożywczą i odstawiamy do stężenia. Zimne mleko miksujemy, dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową. Następnie do masy dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę porzeczkową, mieszamy. Masę wylewamy na połowę biszkoptu i przykrywamy drugą połową. Wierzch polewamy polewą i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
zbysiowa