slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Galaretkowe pucharki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na galaretkowe pucharki z niespodzianką. Tą niespodzianką jest makaron, który wyśmienicie smakuje w połączeniu z galaretką.

Galaretkowe pucharki

Składniki:

Galaretkowe pucharki

 

  • 3/4 szkl suchego makaronu mini
  • woda do gotowania makaronu
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 szkl truskawek
  • 1 szkl śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • posypka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Galaretkowe pucharki
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Makaron odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.

Truskawki myjemy i odcinamy szypułki a następnie kroimy je w plasterki. Zimny makaron przekładamy po równo do pucharków i zalewamy po równo przestudzoną galaretką. Wstawiamy deserki do lodówki.

Po 30 minutach wyjmujemy je i na zastygniętej galaretce układamy pokrojone truskawki. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i układamy ją na truskawkach.

Dekorujemy posypką.

Deser przechowujemy w lodówce.