BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Czekoladowe miseczki z musem truskawkowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny deserek w miseczkach czekoladowych. Deserek na pewno zaskoczy domowników. Jest bardzo smaczny.

Czekoladowe miseczki z musem truskawkowymi

Składniki:

Czekoladowe miseczki z musem truskawkowymi

 

  • serek mascarpone 2 szt,
  • truskawki 500 g,
  • żółtko jaja 2 szt,
  • czekolada gorzka 2 szt,
  • cukier 2 łyżki,
  • żelatyna 4 łyżeczki,
  • dekoracja;
  • truskawki,
  • listki mięty,
  • kwiaty jadalne

Sposób przygotowania:

Czekoladowe miseczki z musem truskawkowymi
Miseczki czekoladowe;

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Następnie foremki leciutko wysmarować masłem,

Foremki smarujemy pędzelkiem zamoczonym wcześniej w rozpuszczonej czekoladzie, wkładamy do lodówki do stwardnienia czekolady.

Gdy czekolada stwardnieje ponownie robimy to samo i znowu wkładamy do lodówki.

Po zastygnięciu delikatnie ściągamy miseczki czekoladowe z foremek.

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy serek, miksując nie za długo aby nam sie składniki połączyły.

Truskawki obieramy ze szypułek ,myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kroimy na kawałki i miksujemy blenderem.

Do truskawek dodajemy część serka delikatnie miksując.

Rozpuszczoną żelatynę łączymy z musem truskawkowym.

Mus wkładamy do lodówki do stężenia.

Do miseczek czekoladowych nakładamy serka Mascarpone, musu truskawkowego, dekorujemy serkiem mascarpone i ozdabiamy kwiatuszkami cukrowymi i truskawkami oraz listkami mięty.