edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Karmelizowane plantany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser prosty i banalny, ale jeden z jego składników już nie taki oczywisty. Plantan wprawdzie wygląda jak banan, ale smakuje odmiennie. Kto ciekaw niech sam go skosztuje :)

Karmelizowane plantany

Składniki:

Karmelizowane plantany

 

  • dojrzały plantan
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • porządna łyżka miodu
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Karmelizowane plantany

ETAP 1:

Karmelizowane plantany
Kawałki planatana smażyć na maśle z miodem.

Plantany umyć, przekroić w poprzek na trzy części, każdy kawałek obrać ze skóry i przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić masło razem z miodem. Kawałki plantana położyć na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron rumiano – im bardziej wierzch się przysmaży, tym będą smaczniejsze. Podawać na gorąco posypane wiórkami kokosowymi.