Sposób przygotowania:
Clafoutis z czereśniamiPrzygotowanie masy mleczno-jajecznej

Na początek zajmujemy się czereśniami, które myjemy, osuszamy i drylujemy.
W garnuszku roztapiamy masło, które odstawiamy do wystygnięcia.
Miksujemy jaja z cukrem, dodajemy ziarenka z laski wanilii, mąkę oraz mleko. Na koniec wlewamy roztopione masło.
Przygotowanie clafoutis

4 pojedyncze foremki smarujemy masłem.
Na dnie naczynia układamy wydrylowane czereśnie.
Przygotowanie clafoutis do pieczenia

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na czereśnie wylewamy masę mleczno-jajeczną. Wierzch deseru dekorujemy płatkami migdałowymi oraz oprószamy 2 łyżeczkami cukru.
Clafoutis pieczemy ok. 25-30 minut.
Sylvia90
grandepiccolacuoca