2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Gałki ziemniaczane na mleku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Potrawa ze staropolskiej kuchni,przepis mam od swojej babci która nas raczyła tą potrawą jak byliśmy dziećmi,smakowała obłędnie,poprosiłam mamę aby mi przypomniała jak się ją robiło i oto przepis. Choć prosta to jednak czasochłonna.

Gałki ziemniaczane na mleku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gałki ziemniaczane na mleku

 

Sposób przygotowania:

Gałki ziemniaczane na mleku
Ziemniaki surowe trzemy na drobniutkiej tarce jak na placki ziemniaczane-wybieramy odmiany o dużej zawartości skrobi. Wlewamy całość do woreczka z tetry i nad garnkiem wyciskamy,robimy to stopniowo gdyż ciężko jest wycisnąć na raz taką zawartość ziemniaków. Przekładamy odciśnięte do miski, sok z ziemniaków wylewamy delikatnie a z dna wybieramy skrobię i dodajemy do ziemniaków razem z przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie się kleić do stolnicy ale tak ma być-nie dosypujemy mąki więcej! W rękach robimy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego-starać się aby były jednakowe wtedy równomiernie się ugotują. W dużym garnku zagotowujemy około 2,5-3 litry lekko osolonej wody i do gotującej wkładamy ziemniaczane kulki,mieszając od czasu do czasu delikatnie ,gdy wypłyną i pogotują się około 5 minut, większą połowę wody odlewamy-tak jak odcedzamy ugotowane ziemniaki i zalewamy mlekiem,doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając aby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia możemy jeszcze ewentualnie dosolić do smaku wg swojego uznania. Rozlewamy na talerze i podajemy gorące.
Gałki ziemniaczane na mleku
ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane
Gałki ziemniaczane na mleku
po wyrobieniu ciasta lepimy małe kuleczki
Gałki ziemniaczane na mleku
gotujemy najpierw na wodzie a potem zalewamy mlekiem

Tagi:

ziemniaki