Sposób przygotowania:
Gałki ziemniaczane na mleku
Ziemniaki surowe trzemy na drobniutkiej tarce jak na placki ziemniaczane-wybieramy odmiany o dużej zawartości skrobi. Wlewamy całość do woreczka z tetry i nad garnkiem wyciskamy,robimy to stopniowo gdyż ciężko jest wycisnąć na raz taką zawartość ziemniaków. Przekładamy odciśnięte do miski, sok z ziemniaków wylewamy delikatnie a z dna wybieramy skrobię i dodajemy do ziemniaków razem z przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie się kleić do stolnicy ale tak ma być-nie dosypujemy mąki więcej! W rękach robimy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego-starać się aby były jednakowe wtedy równomiernie się ugotują. W dużym garnku zagotowujemy około 2,5-3 litry lekko osolonej wody i do gotującej wkładamy ziemniaczane kulki,mieszając od czasu do czasu delikatnie ,gdy wypłyną i pogotują się około 5 minut, większą połowę wody odlewamy-tak jak odcedzamy ugotowane ziemniaki i zalewamy mlekiem,doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając aby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia możemy jeszcze ewentualnie dosolić do smaku wg swojego uznania. Rozlewamy na talerze i podajemy gorące.
edytaha
2milutka
:)