WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Gniazdka francuskie z budyniem i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia ciastka z gotowego ciasta francuskiego z budyniem waniliowym i śliwkami węgierkami.

Gniazdka francuskie z budyniem i śliwką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gniazdka francuskie z budyniem i śliwką

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 6-8 śliwek węgierek (użyłam mrożonych)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Gniazdka francuskie z budyniem i śliwką

ETAP 1:

Śliwki rozmrozić na durszlaku. 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać cukier i proszek budyniowy i przelać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając ugotować dość gęsty budyń. Odstawić na kilka minut.

W tym czasie rozwinąć ciasto francuskie i pokroić je na kwadraty równej wielkości (ok. 12szt). Kawałki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego kawałka nakładać łyżkę budyniu i połówkę śliwki.

Ciastka piec 20 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Wystudzić na kratce posypać cukrem pudrem.

Gniazdka francuskie z budyniem i śliwką
Gniazdka po wystudzeniu posypane cukrem pudrem
Gniazdka francuskie z budyniem i śliwką
Gniazdka po upieczeniu i wyjeciu z piekarnika
Gniazdka francuskie z budyniem i śliwką
Budyń i połówki śliwek nałożone na kawałki ciasta
Gniazdka francuskie z budyniem i śliwką
Ciasto francuskie rozwinięte i pokrojone na kwadraty
Gniazdka francuskie z budyniem i śliwką
Budyń waniliowy ugotowany w zmniejszonej ilości mleka