WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Smażone rozetki z cukrem pudrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, niezwykle popularne kiedyś kruche ciasteczka z ciasta naleśnikowego, smażone w głębokim tłuszczu.

Smażone rozetki z cukrem pudrem

Składniki:

Smażone rozetki z cukrem pudrem

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Smażone rozetki z cukrem pudrem

Ciasto

Smażone rozetki z cukrem pudrem
Ciasto powinno być bardziej gęste, niż na naleśniki.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Smażenie

Smażone rozetki z cukrem pudrem
Rozetki smażymy na złoto z dwóch stron i odsączamy.

W wąskim garnku rozgrzewamy dość dużo oleju. Nagrzewamy w nim foremkę, otrzepujemy z oleju i maczamy w cieście tak, by nie zachodziło za górny brzeg. Wkładamy do oleju i smażymy, aż ciasto urośnie i odejdzie od foremki.
Możemy pomóc sobie widelcem.

Smażymy też chwilę po odwróceniu i odsączamy z oleju na ręczniku papierowym.

Dodatki

Smażone rozetki z cukrem pudrem
Odsączone rozetki posypujemy cukrem pudrem.

Usmażone rozetki posypujemy cukrem pudrem. Możemy też dodać odrobinę cynamonu.