kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Gofry 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

gofry smakują doskonale tuż po upieczeniu jak i na następny dzień

Gofry 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry 5

 

  • 4 jaja
  • 0,5 kg mąki
  • 400 ml mleka
  • 30 dag cukru pudru
  • 20dag masła/margaryny
  • 1 opakowanie proszku
  • 3/4 opakowania cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Gofry 5
W misce połącz za pomocą miksera jaja z cukrem pudrem, aż uzyskasz puszek. Następnie naprzemiennie dodaj mleko, mąkę z wymieszanym proszkiem ( 1/2 całej mąki i mleka ). Dodaj teraz roztopione masło/margarynę ( może być ciepła ). Wymieszaj dokładnie i wrzuć na przemian mąkę i mleko. Jak dobrze wymieszasz dodaj cukier waniliowy i również ukręć mikserem. Gofrownicę nagrzej, przed wypiekaniem pierwszego gofra przesmaruj olejem ( później nie musisz, chyba, że teflon już się wysłużył). Wlej małą chochelką ciasto na gofrownicę , zamknij odczekaj ok 1 min. Wyciągnij bambusowym patyczkiem, wystudź na kratce. Z resztą ciasta postępuj tak samo ( wylewaj i piecz ). Wystudzone gofry przyozdób np. bitą śmietaną ( kładź bitą na wystudzone gofry, w innym przypadku śmietana się rozpłynie ). Smacznego
Gofry 5
Etap 1 - do miski wrzuć jaja i cukier puder, utrzyj na puch
Gofry 5
Etap 2 - w rondelku rozpuść masło lub margarynę
Gofry 5
Etap 3 - do masy jajecznej, dodaj mąkę, mleko i tłuszcz
Gofry 5
Etap 4 - po dokładnym wymieszaniu nakładaj porcjami na gofrownicę i upiecz

Tagi:

gofry desery