ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Gofry domowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry z ubitą na sztywno pianą z białek sa bardzo lekkie, chrupiące, smakują doskonale i na ciepło i na zimno.

Gofry domowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry domowe

 

  • jajka 2 sztuki "L",
  • mąka tortowa 1,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • cukier 1 łyżka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mleko 3/4-1 szklanka ,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • dżem wieloowocowy

Sposób przygotowania:

Gofry domowe
Białka ubić na sztywną bardzo pianę.



Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko, żółtka, olej, cukier wanilinowy mikserem dobrze wyrobić na gładkie ciasto.



Do ciasta dodać ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie wmieszać w ciasto.



Do gorącej gofrownicy wlać porcję ciasta i po zamknięciu piec na ciemno złoty kolor, kłaść gofry na kratce aby odparowały, nie będą miękkie tylko chrupiące.



Podawać z ulubionym dżemem, smakują również na zimno.
Gofry domowe
Można dodać cukru więcej jeśli się lubi mocno słodkie.
Gofry domowe
Oianę zawsze ubijam z jajek o temperaturze pokojowej.
Gofry domowe
Piec według zapotrzebowania modelu gofrownicy.
Gofry domowe
Na karatce gofry odparują i są chrupiące.