Gofry lekkie i chrupiące

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gofry domowe to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je podawać na niezliczone sposoby, posypane tylko cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany i owoców. W każdym wydaniu są pyszne.

Gofry lekkie i chrupiące Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gofry lekkie i chrupiące

 

  • Składniki na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej 450
  • 2 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Gofry lekkie i chrupiące
Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry. Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane. Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo w pozycji pionowej. Gdy lekko przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Gofry lekkie i chrupiące
Gofry po upieczeniu studzimy w pozycji pionowej.