reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gofry na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

bardzo szybki deser uwielbiany przez dzieci i nie tylko:)

Gofry na kefirze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gofry na kefirze

 

Sposób przygotowania:

Gofry na kefirze
Żółtko oddzielamy od białka. Do kefiru dodajemy mleko, żółtko, olej i cukier - dokładnie mieszamy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Białko ubijamy na sztywno. Do mieszanki z kefirem stopniowo dodajemy mąki, mieszamy Na końcu delikatnie dodajemy białka. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy porcje ciasta i pieczemy ok 2 minut. W tym czasie raczej nie zaglądajmy do środka. Po upieczeniu odkładamy na siatkę jeden obok drugiego Gofry są chrupiące i nie słodkie
Gofry na kefirze
Po dodaniu białka mieszamy już bardzo delikatnie
Gofry na kefirze
Gofry studzimy jeden obok drugiego lub na takiej kratce