Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Puszyste gofry z musem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gofry są bardzo smaczne w połączeniu z delikatnym musem z jabłek, który doskonale zastępuje konfiturę

Puszyste gofry z musem jabłkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszyste gofry z musem jabłkowym

 

  • Na gofry: 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonej margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • Na mus: 4-5 słodkich jabłek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Puszyste gofry z musem jabłkowym
Gofry: Wszystkie składniki należy połączyć i zmiksować mikserem albo trzepaczką. Można do ciasta dodać 1/2 opakowania cukru waniliowego. Gofrownicę posmarować masłem i ją rozgrzać. Wylewać ciasto chochlą i piec każdy wafelek przez 5-7 minut na złoto. Mus z jabłek: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, polać sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją. Dodać cukier i gotować, aż zrobi się mus. Upieczone gofry smarować musem i od razu podawać.
Puszyste gofry z musem jabłkowym
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, można dodać cukier waniliowy
Puszyste gofry z musem jabłkowym
Niewielką ilość ciasta wylać na płytę gofrownicy i piec około 5 minut
Puszyste gofry z musem jabłkowym
Starte jabłka polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i dodać cukier do smaku