WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne chrupiące gofry podane ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Idealny deser dla dzieci i dorosłych.

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną

 

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3szkl. oleju
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • Świeże truskawki
  • Cukier do posypania truskawek
  • 330ml śmietanki 30%
  • Kilka kostek mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną

ETAP 1:

Wszystkie składniki sypkie czyli mąkę, cukier puder, proszek wsypać do miski. Wbić jajka. Dolać olej. Dodać kwaśną śmietanę i zmiksować na jednolite ciasto.

Gofrownice nagrzać i nakładać porcje ciasta. Piec na złoty kolor. Upieczone gofry wykładać na metalową kratkę.

Truskawki umyć i osuszyć. Pozbawić szypułek. Pokroić na połówki i nałożyć na gofry. Posypać ok. 1 łyżeczką cukru jeśli są mało słodkie. Można też gofry posypać cukrem pudrem przed nałożeniem truskawek.

Zimną śmietanę 30% ubić i włożyć na truskawki. Na wierzch każdego gofra zetrzeć kostkę mlecznej czekolady.

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
Ubita śmietana nałożona na pokrojone truskawki
Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
Pokrojone truskawki ułożone na gofrze posypane cukrem
Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
Gofer upieczony posypany cukrem pudrem przed nałożeniem truskawek
Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
Rozrobione ciasto na gofry przed nałożeniem do gofrownicy