Sposób przygotowania:
Kostka bananowo-kakaowa z galaretkąBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania powolutku wsypywać cukier, a następnie dodać po 1 żółtku. Na końcu ostrożnie (aby piana nie opadła) wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto ostudzić.
Masa śmietanowa:
Galaretkę bananową należy wymieszać w 200 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia.
Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie cienkim strumieniem połączyć z zimną galaretką.
Nasączenie:
Wodę wymieszać z pudrem oraz sokiem z cytryny.
Całość:
Biszkopt należy dokładnie nasączyć. Na ciasto przełożyć masę śmietanową i całość wstawić do lodówki, aby masa lekko stężała.
Banany pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Owoce ułożyć na masie śmietanowej i zalać tężejącą galaretką - uprzednio rozpuszczoną w 500 ml wody.
Chłodzenie:
Ciasto schłodzić w lodówce, aby całkowicie stężało.
SylaUla
gusia1000