Sposób przygotowania:
Czekoladowe gofry z serkiem i truskawkamiWykonanie ciasta:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Masło lub margarynę roztapiamy i również lekko studzimy.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy płynną czekoladę i dokładnie miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki: mąką, proszek do pieczenia, mleko i przestudzone masło lub margarynę.
Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Pieczenie gofrów:
Gofrownicę za pomocą pędzelka smarujemy olejem, następnie dobrze rozgrzewamy, nakładamy ciasto i pieczemy gofry. Powinno nam wyjść 12 sztuk. Upieczone gofry dobrze studzimy.
Przygotowanie serka:
Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Tak około 40 dag truskawek kroimy w drobną kosteczkę. ( Pozostałe truskawki odkładamy do dekoracji ).
Serek ucieramy z cukrem pudrem do smaku i miodem, dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy lekko je rozcierając.
Dekorowanie gofrów:
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odłożone truskawki kroimy w plasterki.
Na dobrze wystudzone gofry nakładamy serek, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.