WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Gofry ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry ziemniaczane z ciasta zrobionego z ugotowanych i zmielonych ziemniaków. Idealne na słodko i na pikantnie.

Gofry ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Gofry ziemniaczane

ETAP 1:

Ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia zmielić w maszynce. Włożyć je do miski. Wbić jajko. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mleko (najpierw ok. 0,5szklanki) i olej. Zmiksować mikserem.

Jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodać resztę mleka. Można do ciasta dodać szczyptę soli lub przypraw lub cukier waniliowy w zależności od tego w jakiej wersji smakowej mają być podawane.

Ciasto odstawić na kilkanaście minut by odpoczęło. Gofrownicę nagrzać. Partiami nakładać ciasto i piec na złotobrązowy kolor.

Płytki gofrownicy można smarować delikatnie olejem przed nałożeniem każdej kolejnej porcji ciasta. Po upieczeniu wyjmować na metalową kratkę. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Gofry ziemniaczane
Gofry ziemniaczane w trakcie pieczenia w gofrownicy
Gofry ziemniaczane
Porcja surowego ciasta wyłożona do gofrownicy
Gofry ziemniaczane
Zmiksowane mikserem ciasto na gofry ziemniaczane.
Gofry ziemniaczane
Wystudzone i zmielone ziemniaki włożone do miski