WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka z mąką ryżową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kopytka ziemniaczane zrobione z ciasta z dodatkiem mąki ryżowej. Bardzo delikatne i mięciutkie.

Kopytka z mąką ryżową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z mąką ryżową

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z mąką ryżową

ETAP 1:

Ziemniaki ugotowane i wystudzone (najlepiej z poprzedniego dnia) zmielić w maszynce do mięsa na większym sitku.

Do zmielonych ziemniaków wsypać mąkę pszenną tortową i mąkę ryżową. Wbić jajko i wsypać szczyptę soli.

Z podanych składników zagnieść rękami ciasto bez grudek. Po zagnieceniu uformować je w kulę lub wałek a następnie pokroić je na plastry.

Każdy plaster ciasta formować w cienki podłużny wałeczek, który lekko spłaszczać i kroić w ukośne kluseczki.

W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kopytka. Gotować ok. 3-4 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyłożyć na półmisek.

Podawać na słodko lub słono.

Kopytka z mąką ryżową
Kopytka w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Kopytka z mąką ryżową
Kopytka po pokrojeniu ułożone na oprószonej mąką desce
Kopytka z mąką ryżową
Ciasto po okrojeniu na kawałki formuję w podłużne wałeczki
Kopytka z mąką ryżową
Zagniecione ciasto na kopytka przed pokrojeniem

Tagi:

kopytka danie